Klaus Iohannis începe discuțiile pentru desemnarea noului premier. Președintele are programate o serie de întâniri importante cu partidele politice parlamentare pentru a ajunge la un acord pe acest subiect care în momentul de față provoacă tensiune între USR și PNL.

PSD și PNL au anunțat componența delegației care va merge la Cotroceni să negocieze cu Klaus Iohannis numele viitorului premier al României. Din echipă fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea si Vasile Dincu.

De la liberali, vor participa Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Robert Sighiartău

Și UDMR a anunțat care este echipa de negociatori pe care îi trimite la Cotroceni. Persoanele care vor participa mâine la Cotroceni din partea UDMR: Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás, Bíró Rozália, Antal Árpád.

AUR va merge luni, la Palatul Cotroceni, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea viitorului premier, din delegaţie urmând a face parte George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Şoşoacă.

Programul consultărilor

Preşedintele Iohannis va discuta luni, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Şeful statului i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.

Consultările vor avea loc după următorul program:

Partidul Social Democrat (PSD) – ora 11,00;

Partidul Naţional Liberal (PNL) – ora 12,00;

Alianţa USR PLUS – ora 13,00;

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – ora 14,00;

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – ora 15,00;

minorităţile naţionale reprezentate în Parlament – ora 16,00.

În acest moment, negocierile dintre PNL și USR sunt blocate total. Cei de la USR-PLUS vor solicita ca discuția să plece de la principiul proporționalității, de la cât a obținut fiecare partid în alegeri. În aceste condiții, USR-PLUS nu vrea să cedeze funcția de prim-ministru către PNL, dar nici pe cea de președinte al Camerei Deputaților.