Klaus Iohannis, reacție după scandalul din Parlament

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre incidentul dintre Florin Roman și Dan Vîlceanu într-o conferință de presă susținută după vizita în Parcul Național Piatra Craiului.

„Avem eveniment nedorite, din păcate, Made in Romania. Este incalificabil evenimentul de ieri din Parlamentul României. Câteodată, știți că am mai văzut la televizor în alte țări cum în Parlament se încearcă lămurirea unor chestiuni prin violență fizică. Nu am crezut că o să văd vreodată în Parlamentul României așa ceva, dar uite că am văzut”, a spus el.

El a adăugat că ceea ce s-a întâmplat în Parlament „este incalificabil și sper că rămâne un incident absolut singular”. Nu a cerut însă luarea niciunei măsuri.

Cum a fost sancționat Dan Vîlceanu?

Marți, pe 21 mai, fostul ministru Dan Vîlceanu și-a aflat pedeapsa după ce l-a agresat pe deputatul liberal Florin Roman chiar în Parlament. Acesta a fost sancționat cu reducerea veniturilor de deputat la jumătate pentru o perioadă de șase luni.

Comisia juridică din Camera Deputaților a aprobat, la solicitarea Biroului Permanent, sancțiuni maxime pentru deputatul neafiliat Dan Vîlceanu, după ce acesta l-a agresat pe deputatul liberal Florin Roman la Parlament.

Dan Vîlceanu
Dan Vîlceanu; Sursă: Facebook, Dan Vîlceanu

Marți, Comisia a votat reducerea cu 50% a veniturilor de deputat pentru Vîlceanu timp de șase luni. De asemenea, i-a fost redus la zece secunde timpul alocat pentru a lua cuvântul în plenul Camerei Deputaților, pentru o perioadă de trei luni.

Solicitarea de sancționare a lui Dan Vîlceanu a fost făcută de deputatul Florin Roman în ședința Biroului Permanent.

După ce a fost atacat de Vîlceanu, Roman s-a prezentat la Institutul Medico-Legal pentru a obține un certificat care să ateste agresiunea.

Florin Roman a declarat că intenționează să depună o plângere penală împotriva agresorului său.

Florin Roman îl bănuiește pe Dan Vîlceanu că era sub influența unor substanțe interzise

Într-o declarație pentru jurnaliștii de la Parlament, Florin Roman a sugerat că nu exclude posibilitatea ca Dan Vîlceanu să fi fost sub influența unor substanțe psihoactive în momentul agresiunii. Roman a povestit că a avut loc o altercație verbală în timpul căreia ambii și-au făcut reproșuri, iar Vîlceanu a sărit peste bancă și l-a apucat de gât.

Florin Roman
Florin Roman (SURSA FOTO: Facebook, Florin Roman)

Roman a adăugat că Vîlceanu l-a provocat la o luptă afară și că a încercat să-l calmeze pe drum. În continuare, a descris un moment în care a fost surprins de acțiunile lui Vîlceanu, afirmând că acesta a încercat să-l muște în zona capului, în apropierea urechii, și că, deși s-a ferit, a fost lovit cu un genunchi în zona nasului. Mai multe puteți citi aici.