În acest sens, țările NATO s-au mobilizat deja. Inclusiv SUA au trimis batalionul Stryker pe teritoriul țării, iar președintele Klaus Iohannis a informat deja plenul Parlamentului în acest sens, într-o scrisoare transmisă marți.

Potrivit documentului, șeful statului îi informează pe senatori şi deputaţi cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării Batalionului Stryker al SUA în România, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate posturii de descurajare şi apărare a NATO.

Totodată, în scrisoare, Klaus Iohannis mai precizează și că situația din Ucraina a fost cea care a cerut măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.

Klaus Iohannis, despre conflictul din Ucraina

„Escaladarea tensiunilor şi consolidarea masivă a prezenţei militare a Federaţiei Ruse în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre afectează securitatea şi stabilitatea internaţională şi în special securitatea europeană şi pe cea regională la Marea Neagră. Situaţia de securitate din vecinătatea ţării noastre impune măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate, care să ne permită o consolidare a rezilienţei României”, se arată în scrisoarea preşedintelui Iohannis transmisă Parlamentului.

Șeful statului a mai subliniat și faptul că mișcarea făcută de SUA confirmă solidaritatea acestora față de România.

„Această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principal partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancul Estic al NATO„, se mai arată în document.

În aceeași scrisoare, Iohannis susține că decizia luată demonstrează , angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Președintele țării a mai adăugat și că decizia ”vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi a poziţionării active şi consecvente a ţării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic”.

Scrisoare transmisă de președinte

„Desfăşurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii demonstrează, totodată, angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi a poziţionării active şi consecvente a ţării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Prezenţa Batalionului Stryker în ţara noastră dovedeşte soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite ale Americii şi este în consonanţă cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acţiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate şi să crească securitatea la Marea Neagră”, precizează preşedintele Iohannis în scrisoare