Suedia, ţară nealiniată şi unde dezbaterea asupra unei eventuale candidaturi pentru aderarea la NATO se intensifică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, nu trebuie să ia o asemenea decizie ”cu lejeritate”, a declarat duminică premierul Magdalena Andersson.

Suedia: O decizie nu trebuie luată cu lejeritate

”Am fost nealiniaţi timp de 200 de ani şi acest lucru ne-a fost util (…), o decizie nu trebuie luată cu lejeritate”, a spus şefa guvernului suedez la o conferinţă de presă desfăşurată în marja manifestărilor de 1 Mai, potrivit AFP, conform Agerpres.

”Trebuie să reflectăm la ce este mai bine pentru Suedia. Să schimbăm calea sau să nu facem nimic, în ambele cazuri este o alegere şi niciuna dintre aceste două alegeri nu este simplă sau lipsită de riscuri”, a subliniat Magdalena Andersson.

Depunerea unei candidaturi la NATO este ”o chestiune foarte, foarte dificilă care necesită o analiză aprofundată”, a insistat ea. Partidul său social-democrat, în mod tradiţional opus aderării la NATO, a anunţat cu o săptămână în urmă că va lua o decizie asupra acestui subiect până pe 24 mai.

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a basculat în rândul opiniei publice suedeze opţiunea despre o posibilă candidatură la NATO, susţinută acum de o majoritate de 54%, conform unui sondaj recent.

O decizie privind aderarea la NATO este aşteptată în săptămânile următoare şi în Finlanda vecină, unde parlamentul de la Helsinki a început deja să dezbată subiectul.

Suedia și Finlanda, decizie importantă privind aderarea la NATO

Cele două țări se află în strâns contact în contextul în care urmează să decidă dacă vor solicita aderarea la NATO după invazia rusă din Ucraina, au declarat vineri, la Helsinki, miniştrii de externe din cele două state nordice.

„Va fi foarte important ca Finlanda şi Suedia să poată lua decizii în aceeaşi direcţie şi în acelaşi calendar, respectând în acelaşi pe deplin independenţa procesului nostru decizional”, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto, după o întâlnire cu omologul său suedez, Anne Linde.

Finlanda şi Suedia sunt amândouă partenere apropiate ale NATO, dar nu şi membre ale alianţei militare. Există însă multe indicii că statele cele mai nordice din UE vor decide în favoarea unei cereri de aderare la alianţa militară, iar următoarele câteva săptămâni se vor dovedi cruciale.

Pe 13 mai, o analiză a politicii de securitate care va aborda chestiunea NATO urmează să fie prezentată în Suedia. În ziua următoare, social-democraţii, formaţiune din care face parte şefa guvernului din Finlanda, Sanna Marin, intenţionează să-şi prezinte şi ei poziţia în chestiune.