După runda de consultări de joi, 21 octombrie, de la Palatul Cotroceni, liderul UDMR nu a fost prea încântat că președintele Klaus Iohannis îl va desemna pe Nicolae Ciucă pentru a forma noul Guvern al României.

Kelemen Hunor: Nu este o numire uzuală. Avem o oarecare reţinere

Ce părere are liderul UDMR despre alegerea liberalilor? Kelemen Hunor a declarat, joi, că Nicolae Ciucă este un militar excepţional şi beneficiază de tot respectul său, însă nu este uzual ca un militar să conducă un Guvern într-o ţară democratică.

Preşedintele UDMR înţelege propunerea PNL care pe o soluţie rapidă, însă nu crede că trebuie să fie una pe termen lung.

„Am luat act de propunerea PNL-ului cu Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă este un militar excepțional care a muncit și a condus trupe în teatrele de război și respect pentru orice militar. Din acest punct de vedere lucrurile sunt simple și clare.

Nu este foarte uzual în țările democratice, niciun militar, fost militar, nu a condus guverne. Putem să găsim exemplul lui Charles de Gaules, dar erau alte perioade politice. Avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și dorința de a căuta o soluție rapidă. Poate nu pe termen foarte lung”, a precizat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR: Vom discuta cu Florin Cîţu, dar şi cu Nicolae Ciucă. Suntem colegi în Guvern, chiar am lucrat bine

Liderul maghiar a adăugat că vor exista discuţii, joi, cu preşedintele PNL, Florin Cîţu, dar şi cu Nicolae Ciucă, dacă acesta va fi, într-adevăr, premierul desemnat de către Klaus Iohannis.

Cât despre învestirea noului Guvern, Kelemen Hunor speră ca săptămâna viitoare să aibă loc votul în Parlament, iar România să aibă iarăşi un Executiv cu puteri depline.

„Suntem deschiși să vedem și punctul de vedere al premierului interimar, președintele PNL. Vom discuta astăzi cu el. În cazul în care președintele Iohannis îl va propune pe Nicolae Ciucă, vom discuta și cu el. Suntem colegi în Guvern, chiar am lucrat bine.

Acesta este un principiu, în condiții normale nu prea sunt guverne conduse de militari, fie ei și în retragere. Vom lua o decizie în cursul zilei de astăzi. Mandatul va fi să ne așezăm la masă și să găsim o soluție. Important este dacă se poate, săptămâna viitoare să existe un vot în Parlament și să avem un guvern cu drepturi depline”, a mai declarat Kelemen Hunor.