Susține UDMR suspendarea lui Iohannis? Kelemen Hunor a dat un răspuns categoric

Liderul UDMR a punctat că nu susține „nicio suspendare”, deoarece ar fi un lucru „total nepotrivit” și contraproductiv, spune el.

„Eu nu susţin nicio suspendare. Au fost două suspendări post-decembriste – la una am participat – cu consecinţele de rigoare. Am avut atunci, dar totuşi a fost o problemă foarte, foarte serioasă pentru noi. La a doua suspendare nu am participat pentru că totuşi, până la urmă, e bine să înveţi din propriile tale greşeli. Acum, să mergem la o suspendare ar fi total nepotrivit, total contraproductiv în România în 2021 – 2022. Nu, categoric nu”, a declarat Kelemen Hunor la Parlament.

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă este de părere că preşedintele Klaus Iohannis ar putea fi un mediator mai implicat.

„Asta depinde de preşedinte ce alege. Eu nu pot să dau sfaturi preşedintelui. Totuşi, el are în spate 6 milioane şi ceva de voturi, el decide cât de activ şi cum, în ce modalitate trebuie să fie activ”, a completat Kelemen Hunor.

Umilință pentru Klaus Iohannis

Amintim că fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a făcut, miercuri, câteva declaraţii la Palatul Parlamentului, după votul plenurilor reunite pentru Cabinetul Dacian Cioloş.

Ludovic Orban nu a uitat de relaţia sa actuală tensionată cu preşedintele Klaus Iohannis şi spune că ar fi corect să-i ceară demisia acestuia, însă ştie că ar face acest lucru degeaba. Pe de altă parte, Orban îi transmite şefului statului să-şi aducă aminte de rolul pe care-l joacă şi să înceapă de urgenţă consultările cu partidele, chiar în seara zilei de miercuri sau cel mai târziu joi.

„Ar fi potrivit să îi cer demisia preşedintelui Iohannis, dar nu o fac, că ştiu că o fac degeaba. Îl somez public să-şi aducă aminte că e preşedintele României, să renunţe la bătaia de joc la adresa românilor.

Îl somez pe Iohannis să înceapă consultările nu peste o săptămână, ci în seara asta sau mâine. Nu mi-am schimbat punctul de vedere cu privire la cea mai bună, onorabilă şi rezonabilă soluţie pentru România. Refacerea coaliţiei ar putea fi această soluţie”, a declarat Orban.

Fostul lider liberal a lansat un atac la baionetă la adresa celui care i-a luat locul în fruntea Partidului Naţional Liberal, Florin Cîţu, dar şi la adresa preşedintelui Iohannis, pe care-l consideră vinovat de actuala criză politică. Orban îi cere demisia lui Florin Cîţu din funcţia de premier.

„Am spus din capul locului că vinovatul de declanșarea unei crize politice e Klaus Iohannis. Ambiția bolnavă de a controla numirile procurorilor și de a impune la șefia PNL un om care nu mai are nicio șansă să fie premier sunt cauzele care au dus la criza politică.

Solicit public demisia din funcția de premier a lui Florin Cîțu. A demonstrat că nu are nicio urmă de responsablitate, a executat orbeşte toate ordinele primite, fără să ţină cont de consecinţele dramatice pentru România, iar astăzi e o frână evidentă în calea oricăror negocieri în care poate fi implicat PNL pentru a da o soluţie raţională acestei crize. Ar trebui să plece acasă şi cei care l-au susţinut”, a mai spus, miercuri, Ludovic Orban.