În cadrul unei ședințe comune a Comisiei pentru Comerț Internațional și a Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, Virgil Popescu a adresat comisarului european pentru Energie, Dan Jørgensen, întrebarea dacă există o voință reală la nivelul UE de a renunța definitiv la gazul provenit din Rusia.
Virgil Popescu solicită soluții concrete pentru securitatea energetică
Această întrebare este justificată de faptul că, în prezent, mai multe state membre continuă să importe gaze naturale lichefiate din Rusia, menținând astfel o dependență care contravine obiectivelor strategice ale Uniunii.
Pentru reducerea graduală a acestei dependențe, Virgil Popescu consideră esențială consolidarea monitorizării vulnerabilităților energetice existente și revizuirea Regulamentului (UE) 2017/1938 referitor la securitatea aprovizionării cu gaze.
„Există cu adevărat voință politică, la nivelul Uniunii Europene, de a renunța definitiv la gazul rusesc? Aceasta este întrebarea pe care am adresat-o astăzi comisarului pentru Energie, Dan Jørgensen, în cadrul ședinței comune a Comisiei pentru Comerț Internațional și a Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Întrebarea este absolut necesară, în condițiile în care, chiar și în prezent, state membre ale Uniunii Europene continuă să importe gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia”, a scris Virgil Popescu, într-o postare realizată pe Facebook.

Europarlamentarul spune că este necesară identificarea unor surse și rute alternative de aprovizionare
De asemenea, este necesară identificarea unor surse și rute alternative de aprovizionare, pentru a diversifica opțiunile și a limita riscurile. Potrivit fostului ministru al Energiei, numai prin aceste acțiuni poate fi construită o piață energetică liberă și competitivă, capabilă să ofere prețuri accesibile atât pentru consumatori, cât și pentru industrie.
Liberalul și-a încheiat postarea prin a spune că trebuie „să consolidăm monitorizarea potențialelor vulnerabilități energetice, să revizuim Regulamentul (UE) 2017/1938 privind securitatea aprovizionării cu gaze și să identificăm surse și rute alternative de aprovizionare”.
„Dacă ne dorim cu adevărat să eliminăm treptat dependența de gazul rusesc, atunci trebuie să acționăm coerent: să consolidăm monitorizarea potențialelor vulnerabilități energetice, să revizuim Regulamentul (UE) 2017/1938 privind securitatea aprovizionării cu gaze și să identificăm surse și rute alternative de aprovizionare. Numai așa putem construi o piață a energiei liberă, competitivă, capabilă să asigure prețuri accesibile pentru consumatori și pentru industrie”, a completat liberalul.
Postarea realizată de europarlamentarul PNL pe Facebook poate fi vizualizată aici.