România vrea continuarea negocierilor UE pentru un acord cu Statele Unite

România pledează pentru continuarea negocierilor în vederea încheierii unui acord cu Statele Unite, ca reacție la decizia fostului președinte american Donald Trump de a impune un tarif de 30% asupra produselor din Uniunea Europeană.

Poziția oficială a fost exprimată de ministrul de Externe, Oana Țoiu, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, unde șefii diplomațiilor statelor membre discută atât evoluțiile din Ucraina, cât și criza din Fâșia Gaza.

„Din punctul nostru de vedere, negocierile cu Statele Unite ale Americii trebuie să continue. În acest moment, poziția tarifară a președintelui Trump are un efect și asupra economiei din România”, a declarat aceasta.

Oana Țoiu a adăugat că „noi avem un volum mic de exporturi față de Statele Unite ale Americii, însă are un impact major pe lanțul de producție, în special în ce privește industria auto, unde România este un furnizor important”.

„Avem încredere în cadrul de negociere în Uniunea Europeană, pentru că și România are o putere mai mare de negociere și sperăm să ajungem la un acord care să nu ducă la acele tarife până la 1 august”, a mai spus aceasta.

Oana Țoiu a subliniat că România susține demersul Comisiei Europene de a prelungi negocierile cu Statele Unite până la data de 1 august, exprimând totodată acordul față de decizia de a nu recurge, în această etapă, la măsuri de retaliere comercială.

UE propune taxe vamale pentru produsele importate din SUA

Avioanele, autoturismele, echipamentele industriale, substanțele chimice și dispozitivele medicale se numără printre principalele produse din Statele Unite pentru care Comisia Europeană a propus impunerea unor tarife vamale, în eventualitatea în care discuțiile comerciale cu Washingtonul nu vor conduce la un acord.

Acesta este al doilea pachet de măsuri propus de Comisia Europeană, instituția responsabilă cu gestionarea politicii comerciale a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Pachetul a fost elaborat ca reacție la tarifele impuse de Statele Unite asupra autoturismelor și pieselor auto europene, precum și la tariful vamal de bază, aflat în prezent la nivelul de 10%.

Totuși, președintele american Donald Trump amenință cu majorarea acestui tarif la 30% pentru toate importurile provenite din UE, începând cu 1 august – o măsură pe care oficialii europeni o consideră inacceptabilă și care, potrivit acestora, ar bloca fluxul comercial normal între două dintre cele mai mari economii ale lumii.

Documentul analizat marți de Reuters și transmis statelor membre ale Uniunii Europene include o listă de produse americane cu o valoare totală estimată la 72 de miliarde de euro (echivalentul a 84,1 miliarde de dolari).

Lista include și echipamente electrice și de precizie, precum și produse agricole și alimentare — de la diverse fructe și legume, până la vin, bere și băuturi spirtoase — însumând 6,35 miliarde de euro.

Anterior, în luna aprilie, a fost aprobat un prim pachet ce viza bunuri americane în valoare de 21 de miliarde de euro, însă aplicarea acestuia a fost suspendată imediat, pentru a oferi o șansă negocierilor.

Suspendarea măsurilor a fost extinsă până la data de 6 august.

Uniunea Europeană continuă eforturile de a încheia un acord cu SUA

Potrivit declarațiilor oficialilor europeni de luni, Uniunea Europeană continuă eforturile de a încheia un acord cu Statele Unite, în speranța evitării tarifelor comerciale impuse de administrația Trump. Cu toate acestea, comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a precizat că statele membre au căzut de acord asupra necesității unei reacții ferme în cazul în care discuțiile eșuează.

Comisia Europeană a propus inițial, în luna mai, un al doilea pachet de contramăsuri tarifare, în valoare de 95 de miliarde de euro, supus consultării publice. Ulterior, lista produselor vizate a fost redusă, dar categoriile esențiale de mărfuri au fost păstrate.

Momentan, nu a fost stabilită o dată exactă pentru adoptarea acestui pachet de către statele membre ale Uniunii Europene.