Se anulează primele de pensionare. Verificări extinse ale instituțiilor subordonate Parlamentului
Se anulează primele de pensionare. Parlamentarii PNL au anunțat o amplă verificare a instituțiilor subordonate legislativului, în urma depunerii unui proiect de lege ce vizează eliminarea unor beneficii acordate judecătorilor Curții Constituționale.
Deputatul Glad Varga a declarat marți, în cadrul emisiunii România Politică de la Prima News, că intenția este de a investiga fiecare autoritate și agenție aflată în subordinea Parlamentului pentru a identifica eventuale nereguli și a propune soluții corective.

Eliminarea bonusurilor de pensionare pentru judecătorii CCR
În centrul discuției se află un proiect legislativ prin care se propune anularea primei de pensionare – echivalentă cu șase salarii nete – acordată judecătorilor CCR la încheierea mandatului.
Varga a precizat că această măsură nu se aplică retroactiv, astfel încât beneficiarii care și-au încheiat recent mandatele vor rămâne eligibili pentru acest bonus. Totodată, el a subliniat că legea este programată să fie adoptată în acest an.
„Odată cu acest proiect, vom verifica fiecare autoritate sau agenţie care se află cu numiri în subordinea Parlamentului şi să vedem ce mai putem scade. Am început deja să analizăm lege cu lege şi dacă găsim astfel de derapaje, vom veni în faţa colegilor cu propuneri. Mai puţin contează cine iniţiază, important e să treacă la vot şi să arătăm că este un semn de responsabilitate şi de echitate în societate”, spune acesta.
Se anulează primele de pensionare. Procesul legislativ își urmează cursul normal
Se anulează primele de pensionare. Parlamentarul a explicat că, deși a fost solicitată procedură de urgență pentru această inițiativă, procesul legislativ urmează să se desfășoare în mod normal, incluzând avizul Consiliului Legislativ, dezbateri în comisii, și voturile în Senat și Camera Deputaților.
”Noi, după ce am depus proiectul, am cerut procedură de urgenţă, să meargă destul de repede, dar e important ca să fie sesiunea normală, pentru că trebuie să-şi urmeze cursul, Consiliul Legislativ, în comisii, comisia de raport, Senat şi după aceea Camera Deputaţilor”, a spus Varga.
Glad Varga a reiterat angajamentul său și al colegilor săi de a încheia acest demers legislativ până la finalul sesiunii parlamentare curente, demonstrând astfel responsabilitate și preocupare pentru echitate în domeniul funcțiilor publice.
„Să vedem cât de repede va ajunge să treacă de votul plenului Camerei Deputaţilor, pe vot decizonat. Vom ajunge să votăm acest proiect de lege anul acesta”, a menţionat el.
Propunere legislativă pentru eliminarea indemnizației speciale a judecătorilor Curții Constituționale
Un nou proiect de lege inițiat de parlamentari din PNL și USR vizează abrogarea alineatului 5 al articolului 71 din Legea nr. 47/1992, care reglementează funcționarea Curții Constituționale. Conform actualei prevederi, judecătorii CCR primesc la încheierea mandatului o indemnizație echivalentă cu șase salarii nete, o măsură contestată în contextul politicilor fiscale actuale.
Inițiatorii argumentează că această plată specială contravine principiilor de echitate și egalitate stabilite prin Constituție, deoarece alte categorii din sectorul public nu beneficiază de astfel de bonusuri la pensionare sau încetarea mandatului. De asemenea, menținerea acestei indemnizații creează o discrepanță între legea specifică CCR și cadrul fiscal general, care interzice plățile compensatorii pentru personalul din sistemul public, ca parte a angajamentelor României de reducere a deficitului bugetar până în 2030.
Pe lângă aspectele de echitate, motivarea proiectului subliniază impactul semnificativ asupra bugetului statului. Exemple recente au arătat că plata acestor indemnizații poate ajunge la sume de circa 180.000 lei per judecător, iar neprevăzutul acestor cheltuieli afectează planificarea financiară a Curții și alocările pentru alte programe.