Florin Barbu avertizează: Integrarea PAC într-un „fond unic” pune în pericol viitorul agriculturii europene
Florin Barbu, trage un semnal de alarmă privind posibilele consecințe ale propunerii de integrare a Politicii Agricole Comune (PAC) într-un „fond unic” la nivelul Uniunii Europene. Oficialul român avertizează că o astfel de măsură ar aduce „dificultăţi suplimentare pentru fermierii din întreaga Europă şi mai puţine şanse de dezvoltare pentru mediul rural”.
Într-o postare publicată marți pe Facebook, ministrul subliniază importanța menținerii unei PAC robuste și distincte:
„Fermierii au nevoie de stabilitate şi predictibilitate pentru a continua să asigure securitatea alimentară a întregii Uniuni Europene. Este obligatoriu ca noua PAC să fie capabilă să răspundă nevoilor reale ale fermierilor. Integrarea PAC într-un ‘fond unic’ ar însemna dificultăţi suplimentare pentru fermierii din întreaga Europă şi mai puţine şanse de dezvoltare pentru mediul rural. Am transmis, din nou, oficialilor de la Bruxelles că poziţia României este de a susţine o Politică Agricolă Comună puternică, distinctă de celelalte fonduri europene, structurată pe doi piloni clari, subvenţii şi investiţii”, a transmis Florin Barbu, citat de Agerpres.
Finanțarea agricolă trebuie să răspundă nevoilor fermierilor
Barbu insistă asupra necesității unei finanțări flexibile, adaptate realităților din teren, pentru ca fermierii să-și poată canaliza eforturile către producție, fără a fi împovărați de birocrație inutilă.
„Susţin demersul asociaţiilor de fermieri care au lansat o petiţie pentru menţinerea actualei forme pentru finanţarea agriculturii, pentru că sunt adeptul colaborării strânse între fermieri şi autorităţi”, punctează șeful MADR.
Reacția vine pe fondul acțiunii lansate de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), care a demarat recent o campanie de strângere de semnături pentru „salvarea subvenţiilor fermierilor din România”, ca parte a unei mișcări europene inițiate de COPA-COGECA – principala structură de reprezentare a fermierilor la nivel comunitar.
„AAC face apel la toate organizaţiile profesionale, cooperativele, fermierii români, reprezentanţi ai companiilor de agribusiness, oficiali ai statului român, funcţionari din instituţii agricole naţionale/judeţene şi simpli cetăţeni, în calitate de consumatori, să semneze petiţia europeană prin care se solicită Comisiei Europene să nu submineze Politica Agricolă Comună (PAC) în viitorul Cadru Financiar Multianual 2028-2034”, transmite organizația într-un comunicat.

Siguranța alimentară a Europei, amenințată de schimbările propuse pentru PAC
Motivația demersului vine după ce, potrivit unor surse oficiale, Comisia Europeană analizează includerea PAC într-un „fond unic” care, potrivit fermierilor și specialiștilor, ar dilua bugetul destinat agriculturii și ar reduce capacitatea Uniunii de a susține fermierii și siguranța alimentară a cetățenilor europeni. O astfel de decizie este considerată inacceptabilă, mai ales în actualul context geopolitic, caracterizat de instabilitate, crize alimentare și provocări climatice majore.
Conform datelor oficiale, finanțările provenite din PAC reprezintă aproximativ 21% din venitul mediu al fermierilor europeni, iar aproape 40% din bugetul actual este alocat obiectivelor climatice și de mediu. Mai mult, PAC este singura politică comună care asigură, în prezent, securitatea alimentară a Uniunii Europene.