Îți ridică imediat mașina! Este complet interzis să faci asta

În cursul zilei de joi, 13 octombrie, primarul Sectorului 6 al Capitalei a declarat că de abia așteaptă adoptarea unei propuneri legislative care prevede ca Poliția Rutieră să poată ridica vehiculele staționate neregulamentar pe trotuare. De asemenea, în cadrul unei conferințe de presă, el a mai cerut  ca polițiștii locali să poată avea și ei puterea de a dispune astfel de măsuri.

„Este o lege pe care o aştept ca pe Moş Crăciun. Noi, primarii, suntem cei care vrem să facem ordine în localităţile noastre. În forma aceasta, mi se pare că Poliţia Locală nu are aceste competenţe şi sunt doar la nivelul Poliţiei MAI. Rugămintea mea către parlamentari, către miniştri, către cine ia decizia asta este să pună şi Poliţia Locală, pentru că, vă zic cu mâhnire, nu cred că există la nivelul Poliţiilor din ţară care ţin de MAI această dorinţă de a avea politici pe ordine publică. Partea unde îţi laşi maşina ţine de ordine publică şi nu ştiu dacă o vor aplica”, spune Ciprian Ciucu.

Modificări și în ceea ce privește acordarea amenzilor

Primarul Sectorului 6 a mai spus că ar trebui ca amenzile să poată fi acordate și în baza imaginilor surprinse pe camerele de luat vederi.

„Încă ceva foarte important. Şi mi se pare că este chiar condiţionalitate în PNRR şi felicitări celui care a pus-o acolo: să putem amenda şi noi, ca în ţările civilizate, de pe cameră. Nu mă duc să fugăresc toate maşinile, peste tot, că sunt zeci de mii de maşini în Sectorul 6. Noi o să avem undeva la 3.000 de camere în Sectorul 6, cu un super-dispecerat de monitorizare – un proiect foarte important, de-abia aştept să îl lansăm. Dar dacă Poliţia Locală nu poate amenda când vede că parchează pe spaţiul verde, de exemplu… Nu mai trimit un poliţist până acolo, să mai stea şi în trafic, să piardă şi timp şi să şi polueze oraşul. Poate foarte bine să focalizeze camera pe numărul de înmatriculare, poate fi identificat foarte bine”, a menţionat el.

Poliția Locală ar trebui să poată da amenzi de circulație

Nu în ultimul rând, Ciprian Ciucu a mai spus că ar trebui adoptat și proiectul legislativ depus de liberalul Cristian Băcanu, cel care prevede ca polițiștii locali să poată acorda amenzi de circulație, chiar dacă șoferul nu se află la fața locului.

„Şi încă ceva: să avem şi noi voie să dăm amenzi de circulaţie, pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în deşteptăciunea ei, ne-a luat această atribuţie. Noi putem să amendăm doar dacă îl găsim pe om la maşină. Şi nu pot să pun planton un poliţist pe lângă fiecare maşină. Este un proiect depus de către colegul meu Cristian Băcanu de la PNL, la iniţiativa comună a mea şi a lui şi cu sprijinul, sper eu, al Asociaţiei Municipiilor din România”, a completat Ciucu.

Amintim că, la data de 14 septembrie, comisia juridică a Camerei Deputaților a dat un raport favorabil propunerii legislative care spunea că Poliția Rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor staționate neregulamentar atât de pe stradă, cât și de pe trotuar.

Această propunere legislativă a fost inițiată de către fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, și modifică alineatul 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.