Este informația momentului în România pentru șoferii cu mașini vechi!

Programul Rabla Local, amânat din nou. Nu mai demarează în luna octombrie

Un program foarte așteptat de către mulți proprietari de rable a fost din nou amânat. Este vorba despre programul Rabla Local, prin care posesorii de mașini mai vechi de 15 ani le pot da la casat, în schimbul a 3.000 de lei. Ei nu sunt obligați să achiziționeze apoi o mașină nouă, așa cum se întâmplă în cazul Rabla Clasic sau Rabla Plus.

Totuși, programul a suferit deja mai multe amânări, iar Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunță acum că Rabla Local va începe, până la urmă, pe 11 noiembrie.

Mai exact, programul Rabla Local se va desfășura în intervalul 11 noiembrie 2022, ora 10:00 – 30 decembrie 2022, ora 14:00 sau până la epuizarea fondurilor, se arată în comunicatul AFM.

Suma alocată pentru Rabla Local 2022 este de 50 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că peste 16.000 de rable ar putea dispărea în curând de pe șoselele din România.

Ȋn intervalul menționat sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare, administrațiile locale (primăriile) vor putea depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Crearea conturilor de utilizator în aplicaţia informatică de către solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti se va putea realiza începând cu data de 7 noiembrie 2022.

Ce tipuri de autovehicule pot fi duse la casat, în cadrul programului Rabla Local?

Mașinile trebuie să îndeplinească următoarele patru condiții:

  • să fie înregistrate în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
  • la data participării în Program, să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  • să conțină componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

România trebuie să caseze, până în 2026, un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani

Săptămâna trecută, Mihai Drăgan, directorul de comunicare din cadrul Ministerului Mediului, a explicat că este vorba despre un program care se adresează cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să-şi achiziţioneze una nouă.

„Programul Rabla Local îl lansăm, în premieră, la jumătatea lunii octombrie. Este un program care se adresează cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să şi achiziţioneze una nouă. Sperăm să prefere transportul în comun, pentru că e o variantă foarte, foarte sănătoasă pentru mediu. Programul acesta vine în contextul în care România are obligaţia, prin PNRR, să caseze, până în anul 2026, un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani.

Acest program îl lansăm pentru prima dată anul acesta, cu un buget de 50 de milioane de lei. Vom avea o primă de casare de 3.000 de lei pentru cetăţenii care doresc să-şi caseze maşinile, iar 80% din buget va fi suportat de către minister, prin Fondul pentru Mediu, şi 20% de către autoritatea publică locală. Programul se va desfăşura prin autorităţile publice locale, aşa că cetăţenii doritori trebuie să meargă la primărie şi să depună acolo dosarele pentru înscrierea în program.

Sperăm să casăm prin acest program, anul acesta, undeva în jur de peste 20.000 de autovehicule vechi. Cu siguranţă, dacă se va dovedi un succes, aşa cum se preconizează, sperăm să repetăm programul cu bugete mai mari în anii viitori”, a declarat reprezentantul Ministerului Mediului.