Creat, conform oficialilor Italdesign, pentru a evita ambuteiajele, „Pop.Up” este un vehicul modular, 100% electric, care poate utiliza două moduri de deplasare. Grație unei performante inteligențe artificiale, conceptul poate funcționa complet autonom informându-se, calculând și, mai apoi, informând utilizatorul despre scenariul cel mai bun prin care poate ajunge la destinația dorită. Asamblat în jurul unei capsule care găzduiește pasagerii – ca și bunicul său din 1982 – „Pop.Up” se poate cupla alternativ la un tren de rulare pe șosea sau la o dronă dce mare capacitate. Tot inteligența artificială este de „vină” pentru capacitatea capsulei de a primi informații pe care le structurează în funcție de dorința posesorului și le afișează într-un mediu virtual dezvoltat în habitaclu.

Modul de funcționare al conceptului „Pop.Up” este cât se poate de simplu. Imediat ce utilizatorul îi furnizează destinația, vehiculul revine cu propuneri de traseu și de moduri de deplasare. Simpla selecție a unei astfel de propuneri cuplează habitaclul fie la platforma de deplasare pe șosea, fie la cea aeriană. În cazul transportului aerian, capsula este atașată unei drone dezvoltate de Airbus care este propulsată de patru turbine. Acestea asigură atât decolarea și aterizarea veritcală cât și deplasarea orizontală către destinația dorită.

Puţini îşi amintesc despre conceptul „Capsula” (foto jos) prezentat de Italdesign în 1982 la expoziţia auto de la Torino. Pe atunci, italienii arătau lumii ideea lor despre un viitor vehicul care, având aceeaşi platformă, poate fi transformat prin schimbarea părţii superioare a caroseriei din autoturism în microbuz sau chiar autoutilitară.

Din nefericire, nici cei de la Italdesign și nici oficialii Airbus nu au dat detalii despre o eventuală concretizare a ideii într-un nou tip de vehicul de serie și nici despre autonomia sistemului electric. Cert este că, oricât de ciudată poate părea ideea, utilitatea unui astfel de ansamblu este incontestabilă. 

Citește și: Mașina cu habitaclu zburător, o surpriză pregătită de Airbus și Italdesign

Geneva 2017 LIVE: A început expoziția auto de la Geneva. Iată principalele vedete pe roți

Dacia extinde gama Stepway. Noul model a fost prezentat la Geneva

Peugeot 3008 a câștigat competiția European Car of the Year 2017

Mitsubishi Eclipse Cross, gata pentru premiera mondială de la Geneva

Hyundai i30 break, în premieră, la Geneva FOTO

Așa arată Mercedes-Maybach G 650 Laundalet, ediția limitată de 99 de vehicule prezentată la Geneva

Noul Opel Insignia debutează la Salonul Auto de la Geneva

Noutățile motorizate ale anului 2017 debutează la Geneva