Peste doar câteva săptă­mâni frumosul oraș elve­țian amplasat pe malul lacului Leman va fi gazda celei de a 87-a ediții a expoziției auto de la Geneva. GIMS 2017 se anunță a fi plin de surprize, nu mai puțin de 180 de companii fiind deja înregistrare ca participanți, acestea rezervându-și spațiul necesar pentru circa 900 de vehicule. Conform organizatorilor, printre mărcile participante se numără câteva care aniversează evenimente importante din istoria lor. Astfel, compania daneză Zenvo va aniversa zece ani de existență, faimoasa casă de design fondată în 1968 de Giorgetto Giugaro, Italdesign, se află la cea de-a 30-a prezență la salonul din Geneva, iar Mazda se află la participarea cu numărul 50. Totodată, alte câteva mărci se află pentru prima dată la Geneva. Printre acestea se numără francezii de la Alpine, britanicii de la David Brown Automotive și Eadon Green, canadienii de la Dendrobium.

De la emisii zero la 1.000 CP

Considerat „teren neutru“ de toți producătorii auto, Salonul auto de la Geneva beneficiază de prezența majorității mărcilor existente pe piața europeană, mai mult sau mai puțin cunoscute. În ciuda direcției tot mai clare a întregii industrii către mașinile eficiente cu emisii poluate cât mai reduse, la GIMS și-au anunțat prezența și producători care par a nu da doi bani pe curentul eco, mizând mai degrabă de putere și sportivitate. Astfel, în standuri vor fi expuse vehicule precum Alpina B5 Biturbo, Kahn Design Vengeance Volante, Lamborghini Aventador S, McLaren 720 S, Pagani Huayra Roadster sau Zenvo TS1 GT Anniversary. Pe lângă un design care face să tresară inima oricărui împătimit al volanului, aceste vehicule se remarcă prin propulsoare gurmande și puternice, unele dintre ele depășind char pragul de 1.000 CP.

De cealaltă parte, printre vedetele expoziției se vor afla modele electrice cel puțin la fel de interesante precum Renault ZOE, Quant 48VOLT sau Vanda Electronic Dendrobium.

Mașini de serie largă

Lăsând deoparte extremele, este demnă de luat în seamă prezența la expoziție a multor vehicule de serie care, cu siguranță, vor avea un puternic impact și pe piața din România. După două zile dedicate presei, începând cu 9 martie, orice potențial client va putea descoperi în standurile producătorilor consacrați de la Palexpo modele precum Ford Fiesta, Seat Ibiza, Renault Captur FL, Volkswagen Arteon, Kia Picanto, Toyota Yaris FL, BMW Seria 5 Touring, Opel Insignia Grand Sport, Alfa Romeo Stelvio, Hyundai i30 Wagon, Mercedes-Benz Clasa E Cabrio sau noul SUV compact al mărcii Mitsubishi. Toate detaliile importante despre noutățile prezente în acest an la Geneva Internațional Motor Show vor putea fi descoperite în Suplimentul Auto Capital care va apărea în luna martie.

Toyota Yaris


Alfa Romeo Stelvio

Opel Insignia Grand Sport

Zenvo TS1 GT Anniversary

(Articol publicat în ediția de luni, 13 februarie a revistei Capital. Publicația este disponibilă la centrele de difuzare a presei din înteaga țară)