La ediția din acest an a Geneva International Motor Show (GIMS) a fost prezentată o versiune actualizată a conceptului „Pop.Up” dezvoltat de Airbus pentru ediţia de anul trecut a expoziţiei. Printr-o colaborare cu Audi şi Italdesign, Airbus a adus la Geneva conceptul „Pop.Up Next” care permite deplasarea unei capsule atât pe o platformă de rulare electrică cât şi prin ataşarea ei la o dronă de mari dimensiuni. Astfel, ocupanţii capsulei ar putea chema drona atunci când platforma rutieră este blocată în trafic continuând drumul asemeni unui elicopter.

Pe 21 iunie, ministrul german al transporturilor, Andreas Scheuer a anunțat că „taxiurile care zboară nu mai sunt o simplă viziune, ele ne pot duce într-o nouă dimensiune a mobilității. Ele sunt o oportunitate imensă pentru companiile care dezvoltă deja această tehnologie”.

Prima apariție a conceptului „Pop.Up” a avut loc la Geneva, în primăvara lui 2017. Atunci, Italdesign și Airbus au anunțat că vor să ducă mai departe proiectul „Capsula” din 1982. Creat, conform oficialilor Italdesign, pentru a evita ambuteiajele, „Pop.Up” este un vehicul modular, 100% electric, care poate utiliza două moduri de deplasare. Graţie unei performante inteligenţe artificiale, conceptul poate funcţiona complet autonom informându-se, calculând şi, mai apoi, informând utilizatorul despre scenariul cel mai bun prin care poate ajunge la destinaţia dorită. Asamblat în jurul unei capsule care găzduieşte pasagerii – ca şi bunicul său din 1982 – „Pop.Up” se poate cupla alternativ la un tren de rulare pe şosea sau la o dronă de mare capacitate. Tot inteligenţa artificială este de „vină” pentru capacitatea capsulei de a primi informaţii pe care le structurează în funcţie de dorinţa posesorului şi le afişează într-un mediu virtual dezvoltat în habitaclu.

Modul de funcţionare al conceptului „Pop.Up” este cât se poate de simplu. Imediat ce utilizatorul îi furnizează destinaţia, vehiculul revine cu propuneri de traseu şi de moduri de deplasare. Simpla selecţie a unei astfel de propuneri cuplează habitaclul fie la platforma de deplasare pe şosea, fie la cea aeriană. În cazul transportului aerian, capsula este ataşată unei drone dezvoltate de Airbus care este propulsată de patru turbine. Acestea asigură atât decolarea şi aterizarea veritcală cât şi deplasarea orizontală către destinaţia dorită.

Puţini îşi amintesc despre conceptul „Capsula” prezentat de Italdesign în 1982 la expoziţia auto de la Torino. Pe atunci, italienii arătau lumii ideea lor despre un viitor vehicul care, având aceeaşi platformă, poate fi transformat prin schimbarea părţii superioare a caroseriei din autoturism în microbuz sau chiar autoutilitară.

Citește și:

Orizont 2030 – inteligența artificială își face loc în mașinile viitorului

Italdesign și Airbus au creat mașina-dronă: Pop.Up (Foto-Video)