Puțini își amintesc despre conceptul „Capsula” (foto) prezentat de Italdesign în 1982 la expoziția auto de la Torino. Pe atunci, italienii arătau lumii ideea lor despre un viitor vehicul care, vând aceeași platformă, poate fi transformat prin schimbarea părții superioare a caroseriei din autoturism în microbuz sau chiar autoutilitară. Ei bine, la ediția din acest an a Geneva International Motor Show (GIMS) Italdesign pare să se fi aliat cu Airbus pentru a duce mai departe această idee trăznită. Doar că, în loc să propună o platformă a cărei caroserie să poată fi schimbată în funcție de dorință sau necesitate, italienii au proiectat o cabină care, cu ajutorul unei drone – produsă de Airbus – să se poată desprinde de trenul de rulare pentru a zbura deasupra unui eventual ambuteiaj sau către o zonă greu accesibilă.

Oricât de ciudată poate părea ideea, utilitatea unui astfel de ansamblu este incontestabilă. Cu condiția ca drona să poată susține cabina pe o distanță suficientă pentru ca utilizatrul să poată ajunge în locul dorit și întoarce „pe roți” înainte de epuizarea bateriilor.

Deocamdată informația trebuie tratată a nivel de zvon, iar date despre autonomie, capacitate de transport și așa mai departe trebuie așteptate doar după debutul GIMS 2017 care va avea loc peste doar patru zile.