Israelul are un nou președinte! Laburistul Isaac Herzog, în vârstă de 60 de ani, este așteptat să pună capăt prelungitei crize politice din țară.

Herzog este avocat, s-a născut la Tel Aviv şi a fost implicat mult timp în politică, fiind inclusiv președintele Agenției Evreiești.

Israelul are un nou președinte! Este al 11-lea șef al statului evreu

Parlamentul israelian l-a ales miercuri pe Isaac Herzog, politician de centru-stânga, ca președinte al țării. Acesta îl va succeda pe Reuven Rivlin.

Laburistul israelian Isaac Herzog, în vârstă de 60 de ani, a fost ales miercuri, de către deputaţi în funcţia de preşedinte al Israelului, în plină criză politică şi cu doar câteva ore înaintea expirării unui termen-limită în vederea formării unui Guvern.

Isaac Herzog, un fost lider al Partidului Laburist şi preşedinte al Agenţiei Evreieşti, devine astfel al 11-lea preşedinte al statului evreu.

El îi succedă lui Reuven Rivlin în această funcţie onorifică.

Herzog a fost ales cu 87 de voturi la 26, împotriva adversarei sale Miriam Peretz, potrivit postului parlamentar de televiziune, citat de antena3.ro.

“Trebuie să apărăm poziția internațională a Israelului și bunul său nume în familia națiunilor, să luptăm cu antisemitismul și cu ura față de Israel și să păstrăm stâlpii democrației noastre”, a declarat Herzog, după votul parlamentarilor israelieni.

Fiul lui Chaim Herzog

Isaac Herzog este avocat, s-a născut la Tel Aviv şi a fost implicat mult timp în politică.

El a devenit în 2018 preşedinte al organizaţiei de ajutor Agenţia Evreiască, ce se ocupă de imigraţia spre Israel, printre altele.

Tatăl său, Chaim Herzog, a ocupat funcţia de preşedinte al Israelului între 1983 şi 1993. Acesta a servit și ca ambasador al țării sale la Națiunile Unite,  potrivit sursei citate.

În perioadele 1949-1950 și 1959-1962, colonelul (apoi generalul) Herzog a fost director al Direcției de Informații Militare (AMAN)al armatei israeliene. În anul 1958, generalul Haim Herțog a fost comandant al Armatei de Sud a Israelului.

În tinerețe, Haim Herzog a fost un sportiv dotat și chiar a câștigat titlul de campion de box al Irlandei la categoria cocoș.

În anul 1935, la 17 ani a emigrat, împreună cu familia, în Palestina (Eretz Israel) mandatară și a făcut studii rabinice la Ieșiva Merkaz Harav din Ierusalim. În anul 1936 Herzog a servit în Hagana, principala formație de apărare subterană a evreilor din Palestina.

Sursa foto: Hepta.