În cazul în care vor izbucni ostilitățile, Iranul va trebui să se confrunte cu una dintre cele mai performante armate din lume. Scenariul unui potențial conflict în regiune îngrijorează și Occidentul, scrie publicația NationalInterest.

Deși programul de arme atomice al Teheranului a ieșit din atenția lumii după războiul civil din Siria, spectrul unui atac israelian împotriva instalațiilor nucleare iraniene continuă să planeze.

De asemenea, ar putea să existe un alt factor declanșator. Cum ar fi un atac al Hezbollah care va atrage represalii israeliene și apoi intervenția iraniană. Sau Israelul și Iranul se pot confrunta asupra Siriei.

NationalInterest trece în revistă cele cinci arme israeliene care ar trebui să îngrijoreze Iranul:

1. Avioanele F-35 Stealth

Israelul deține zeci de aparate controversate F-35. Contractul israelian cu Lockheed-Martin, producătorul F-35, este pentru un număr total de 50 de avioane F-35, urmând ca aproximativ șase aeronave de acest tip să fie livrate în fiecare an până în 2024. În vara anului 2020, Forţele Aeriene Israeliene (IAF) au inaugurat a doua escadrilă de avioane stealth de a cincea generație F-35, cunoscută sub numele de „Leii Sudului”, reînnoind istorică Escadrilă 116.

Cu toate acestea, capacitățile F-35 sunt încă neclare. Cea mai mare întrebare nu este ce poate face F-35, ci mai degrabă ce crede Iranul că poate face.

2. Avioane F-15I Ra’am Strike

Spre deosebire de F-35, aparatul F-15I – versiunea israeliană a F-15E Strike Eagle, este cunoscut și foarte capabil.

Înarmat puternic cu rachete aer-aer Python 5 și Popeye aer-sol, cele 25 de aparate F-15Is ale Israelului ar trebui să fie o amenințare reală pentru MiG-ul-29 și Mirages ale Iranului și pentru flota sa învechită de avioane F-14 și F-4.

3. Rachete Jericho III

Jericho III poate transporta aproape sigur unul dintre focoasele nucleare pe care Israelul nu a recunoscut niciodată că le deține. Astfel de rachete, sau cel puțin cele care poartă focoase convenționale, nu sunt probabil suficient de precise pentru a distruge o țintă precisă, cum ar fi o instalație de cercetare a armelor nucleare din Iran.

Pe lîngă amenințarea avioanelor israeliene, Teheranul trebuie să ia în calcul și rachetele israeliene.

4. Submarine din categoria Dolphin

Israelul a primit al cincilea submarin diesel din clasa Dolphin, construit în Germania. Pe lîngă capacitățile de nave anti-suprafață și antisubmarine, aceste submarine israeliene sunt dotate cu rachete de croazieră. Ele pot oferi Israelului capacitatea de a riposta cu arme nucleare.

5. Interceptorul de rachete balistice

Israelul a testat recent interceptorul de rachete Arrow III, finanțat de SUA. Nu este clar cât de bine ar putea Arrow intercepta rachetele balistice iraniene.