Fostul președinte George W. Bush a declarat într-un nou interviu că Iranul a ajutat la stimularea grupării teroriste Hamas să atace Israelul. Bush a declarat că ceea ce “vedeți este influența iraniană îndreptată către Israel”, potrivit NYPOST.

“Cred că cea mai bună abordare în ceea ce privește Iranul este să înțelegem că influența lor este periculoasă pentru pacea mondială”, a spus fostul președinte american.

Fostul președinte  a declarat, despre Iran,  că “sunt foarte implicați în mișcările extremiste din Liban, Siria și Yemen și își propun să își răspândească influența”.

Hamas este o ramură palestiniană a Frăției Musulmane din Egipt, o mișcare islamistă sunnită care încearcă să infuzeze fundamentalismul religios în Guvern. SUA a condamnat grupul – care controlează Gaza din 2007 – ca organizație teroristă.

Deși Iranul s-a opus extremiștilor sunniți în războaiele civile din Siria și Yemen, ar susține grupul palestinian în lupta împotriva inamicului comun Israel.

“Iranul sprijină Hamas”

Grupul șiit libanez Hezbollah, care este strâns legat de Iran, s-a alăturat luptelor actuale, aruncând propriile rachete asupra Israelului săptămâna aceasta.

Alți republicani, inclusiv liderul minorităților din Senat, Mitch McConnell (R-Ky.), au speculat că Iranul înarmează Hamas, care a lansat aproximativ 3.750 de rachete în nouă zile.

McConnell a spus că Iranul sprijină Hamas și “își menține arsenalele pline”.

Hamas a lansat o bombă de rachete în Israel începând de săptămâna trecută,  după ce o decizie judecătorească israeliană a ordonat evacuarea chiriașilor palestinieni care au încetat să mai plătească chiria în Ierusalimul de Est.

Deși implicarea precisă a Iranului în conflictele regionale este adesea tulbure, șeful Corpului Gardienilor Revoluționari Iranieni, generalul Hossein Salami, a declarat miercuri că “Teheran susține lupta palestinienilor împotriva regimului sionist”.

“Palestinienii au apărut ca o națiune echipată cu rachete”.

Salami s-a lăudat: “Palestinienii au apărut ca o națiune echipată cu rachete”.

Bush, care a fost președinte din 2001 până în 2009, a condus invazia SUA în Afganistan în 2001 după 11 septembrie și a ordonat invazia SUA în Irak în 2003, făcând revendicări de armele de distrugere în masă care s-au dovedit a fi false.

Bush a comentat rareori aspecte politice de la ieșirea din funcție, dar a declarat pentru Foxnews.com că este îngrijorat de eforturile administrației Biden de a reînvia un acord nuclear cu Iranul, care a fost intermediat de fostul președinte Barack Obama.

El a spus că un nou acord ar trebui să fie “cuprinzător”.

“Orice acord încheiat trebuie să se concentreze nu numai pe capacitățile sale nucleare, ci și pe influența sa în Orientul Mijlociu”, a spus Bush. „Și știți, orice înțelegere, trebuie să țineți cont de pericolele unui Iran agresiv pentru aliații noștri și pentru stabilitate, deci trebuie să fie un aspect cuprinzător”, a adăugat acesta.

Bush a oferit, de asemenea, sprijin pentru Acordurile lui Abraham negociate de ginerele lui Trump, Jared Kushner. Acordurile au dus la recunoașterea Israelului de către patru țări arabe.

“Odată ce totul se va stabili și, dacă aceste acorduri ale lui Abraham vor fi valabile, va facilita stabilirea păcii. Dar chiar acum, cei care nu doresc pacea provoacă și atacă Israelul, iar Israelul răspunde, desigur, din motive de securitate națională”, a declarat fostul președinte american.

Sursă foto: NYPOST