Obama le-a cerut americanilor să respingă politica divizării și a fricii, în timp ce Bush a criticat “înjosirea și prejudecățile” în viața publică.

Ambii oficiali americani au vorbit separate, însă niciunul nu i-a menționat numele președintelui Trump.

Vorbind la un eveniment de campanie Demicratică în Newark, New Jersey, Obama a spus că americanii ar trebui “să trimită un mesaj lumii că respingem o politică de divizare, respingem o politică a fricii".

El a adăugat: "Ceea ce nu putem avea este aceeași veche politică a diviziunii pe care am văzut-o de atâtea ori înainte de aceea care datează de secole.

"Politicile pe care le vedem acum, am crezut ca le-am pus la culcare. Oamenii se uită cu 50 de ani în urmă, este secolul 21, nu secolul 19. Haide!”

Vorbind cu câteva ore mai devreme în New York, George Bush a spus: "Bigotry pare a fi încurajat. Politica noastră pare mai vulnerabilă la teoriile conspirației și la fabricarea absolută.”

"Există unele semne că intensitatea sprijinului pentru democrație în sine a scăzut – în special în rândul tinerilor".

"Uneori se pare că forțele care ne trag deoparte sunt mai puternice decât forțele care ne leagă împreună.

"Am văzut naționalismul distorsionat în nativism, am uitat dinamismul pe care imigrația l-a adus întotdeauna în America".

Ambii foști președinți au evitat, până în prezent, să comenteze public politicile domnului Trump.

Înainte de alegerile sale de anul trecut, dl Trump a fost foarte critic atât împotriva lui Obama, cât și împotriva domnului Bush,descriidu-i pe fiecare în parte drept  "cel mai rău președinte din istorie" al Statelor Unite.

De la inaugurarea sa în ianuarie, stilul combativ al lui Trump și comentariile publice directe asupra unor chestiuni cheie au provocat controverse atât în rândul democraților, cât și al republicanilor.

El a învinuit în mod regulat mass-media, despre care spune că în loc să se concentreze pe realizările sale, aceasta se concentrează pe “știrile false„.