Iranul este acuzat că a încălcat Acordul atomic, spre îngrijorarea comunității internaționale, care privește cu suspiciune spre programul nuclear al Teheranului.

Deși liderii iranieni au negat de fiecare dată, până în prezent, intenția de a folosi programul nuclear în scopul înarmării, marile puteri occidentale, cu precădere Washingtonul, nu ezită să își exprime nemulțumirea cu privire la influența crescândă a Teheranului în Orientul Mijlociu.

Iranul este acuzat că a încălcat Acordul atomic. Probleme cu programul de îmbogățire a uraniului

Iranul a îmbogăţit uraniu la o puritate de până la 63%, la centrala sa supraterană de la Natanz, peste nivelul anunţat de 60%, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

„Potrivit Iranului, au avut loc fluctuaţii ale nivelurilor de îmbogăţire”, a arătat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică în raportul către statele sale membre.

„Analiza agenţiei privind probele de mediu prelevate pe 22 aprilie 2021 arată un nivel de îmbogăţire de până la 63% U-235, care este în concordanţă cu fluctuaţiile nivelurilor de îmbogăţire (descrise de Iran)”, a adăugat raportul, fără să explice de ce s-au produs fluctuaţiile, conform Reuters.

Administraţia de la Teheran a anunţat în aprilie că va începe purificarea uraniului până la nivelul de 60%. Uraniul pentru arme nucleare trebuie să aibă o concentraţie de cel puţin 90%.

O nouă sesiune de negocieri în format multilateral pe tema relansării Acordului nuclear iranian se derulează la Viena, în efortul de readucere a Statelor Unite în tratat.

Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian

La negocieri participă reprezentanţii Uniunii Europene, ai Iranului, Statelor Unite, Chinei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Rusiei.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice.

Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.