Consiliul Guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică – AIEA a adoptat vineri o rezoluţie ce cheamă în mod oficial la ordine Iranul.

Asrfel, Teheranul refuză inspectarea a două din instalaţiile sale suspectate că au găzduit în trecut activităţi nucleare nedeclarate, transmite AFP, citând surse diplomatice.

Tensiuni în creştere

Textul, adoptat pe fondul tensiunilor în creştere în ultimele luni în legătură cu programul nuclear iranian, este prima rezoluţie care critică Iranul votată la AIEA, începând din 2012.

În timpul discuţiilor care au precedat votul, Teheranul a avertizat cele 35 de state membre că ”orice abordare politică sau decizie abuzivă a Consiliului va compromite, cu certitudine, nivelul actual de cooperare între Iran şi Agenţie”.

Inspecţiile efectuate de AIEA la instalaţiile nucleare iraniene sunt un element-cheie al acestei cooperări şi al acordului internaţional semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri, având drept scop împiedicarea Republicii islamice să se doteze cu arma nucleară.

Textul votat vineri reaminteşte Iranului obligaţiile de a coopera cu agenţia, în condiţiile în care Teheranul refuză din ianuarie accesul la două instalaţii, precum şi explicaţii complete referitoare la o a treia.

Acordul internațional din 2015, în pericol

Conform mai multor surse diplomatice, rezoluţia a fost înaintată de Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar China şi Rusia au votat împotrivă. Cele cinci state se străduiesc de obicei să prezinte un front unit pentru a salva acordul din 2015, ameninţat cu dezintegrarea totală după retragerea SUA în 2018.

În acest stadiu, adoptarea textului are în primul rând o semnificaţie simbolică, dar ea poate precede transmiterea litigiului către Consiliul de Securitate al ONU, abilitat să adopte sancţiuni.

Activităţile nucleare prezumtive pe care vrea să le verifice AIEA s-ar fi derulat în urmă cu peste 15 ani în Iran şi nimic nu indică faptul că ar continua sau ar constitui o ameninţare la ora actuală.

Însă, în virtutea angajamentelor asumate la AIEA, Iranul are obligaţia să accepte inspecţiile solicitate, subliniază responsabilii agenţiei garante a aplicării Tratatului de Neproliferare (TNP).

Teheranul consideră, dimpotrivă, că nu este ”obligat să satisfacă toate cererile bazate pe alegaţii răuvoitoare fabricate de inamicii” săi, şi acuză Israelul că a transmis agenţiei documentele referitoare la instalaţiile suspecte.