Situaţia politică din Israel şi-ar putea găsi curând o rezolvare, după ce Benny Gantz, principalul rival al premierului Benjamin Netanyahu, a fost ales, joi, drept preşedinte al Parlamentului din Israel. Manevra surpriză ar putea însemna că se pregăteşte formarea unui guvern de unitate naţională, condus în continuare de Netanyahu, scrie Reuters.

Această manevră politică, realizată cu sprijinul partidului de dreapta Likud al premierului Netanyahu şi al partidelor aliate, a provocat nemulţumiri foarte mari în cadrul Partidului Albastru şi Alb al lui Benny Gantz, înfiinţat în urmă cu 13 luni ca o coaliţie a oponenţilor de centru ai lui Benjamin Netanyahu, ce avea ca scop declarat să-l înlăture pe acesta din urmă din fruntea Guvernului.

Alegerea lui Benny Gantz în fruntea Parlamentului lasă acum loc şi pentru posibilitatea unui acord de „rotire în funcţie” între Gantz şi Netanyahu în fruntea Guvernului, scrie news.ro.

Israelul, afectat de pandemia de COVID-19 şi de un an de criză politică

Israelul se află de un an de zile în impas politic: cetăţenii au fost chemaţi de trei ori să voteze la alegerile generale, fără însă să se ajungă la un rezultat clar. În plus, acum ţara se confruntă şi cu pandemia de coronavirus, iar o mare parte a Israelului se află în blocaj parţial.

“Nu sunt zile obişnuite şi apelăm la decizii speciale. Prin urmare, aşa cum am spus, intenţionez să examinez şi să promovez, în orice mod posibil, crearea unui guvern naţional de urgenţă”, a declarat Benny Gantz în faţa parlamentarilor.