Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a obţinut luni mai multe locuri în Knesset decât contracandidatul său Benny Gantz, potrivit mai multor exit-poll-uri, ceea ce face ca alcătuirea unei coaliţii de dreapta condusă de formaţiunea sa Likud să fie la îndemână, relatează Reuters şi AFP.

Potrivit sondajelor de la ieşirea de la urme difuzate după închiderea birourilor de vot, partidul Likud al lui Netanyahu este creditat cu 36 sau 37 de locuri din cele 120 ale Parlamentului, faţă de cele 32 sau 33 ale formaţiunii Kahol Lavan (Albastru-Alb), a rivalului său Benny Gantz, potrivit Agerpres.

Potrivit unui exit-poll al Canalului 13, blocul de dreapta condus de Likud va obţine 60 de locuri din Knesset, cu unul mai puţin decât cele necesare pentru a obţine majoritatea, notează Reuters.

Blocul de centru-stânga, condus de formaţiunea Albastru-Alb, a obţinut 52-54 de mandate, potrivit exit-poll-urilor a trei televiziuni diferite. Avigdor Liberman, din partea partidului secular ultranaţionalist Israel Beiteinu, a obţinut între şase şi opt locuri.

Benjamin Netanyahu, favorit pentru un nou mandat de premier

Un purtător de cuvânt al partidului Likud a declarat că Netanyahu îşi va proclama victoria în alegeri luni, la ora 21.45 GMT, într-un discurs susţinut la Tel Aviv. Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi anunţate marţi, notează Reuters.

Între timp, palestinienii au deplâns o victorie a susţinătorilor „anexării”. Sondajele de opinie arată că „colonizarea, anexarea şi Apartheid-ul au câştigat”, a declarat într-un comunicat Saeb Erakat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

Este a treia rundă de alegeri parlamentare în Israel în doar un an de zile. Motivul: rezultatele strânse care au făcut imposibilă formarea unei majorităţi parlamentare. Potrivit acestor rezultate, Netanyahu ar avea şanse să devină din nou premier pentru următorii patru ani, după formarea unei coaliţii în jurul Likud.