Ion Dichiseanu a câștigat un proces cu statul român înainte să moară. Ce bani ar fi primit acesta

Instanța a decis să dea câștig de cauză maestrului, acesta urmând să primească o sumă importantă de bani care i-a fost oprită ilegal din pensia de revoluționar, notează wowbiz.ro.

Din păcate, decizia a venit prea târziu pentru îndrăgitul actor. Decizia a fost anunțată în jurul orei 13:00, maestrul stingându-se din viață în jurul orei 15:00.

Motivul pentru care Ion Dichiseanu a mers în instanță

În anul 2015, actorul Ion Dichiseanu a fost declarat ”luptător cu rol determinant în Revoluția Română din 1989”, printr-un decret al președintelui Klaus Iohannis. Actorul a primit această numire după ce a intrat în vigoare o OUG dată de Guvern, condus la acea vreme de Victor Ponta. OUG prevedea o reverificare în rândul revoluționarilor și identificarea persoanelor care și-au adus aportul la schimbarea regimului comunist în România.

Așadar, din acel an, 2.700 de persoane au primit statutul de revoluționar și o indemnizație care putea ajunge la 4.500 de lei la acea vreme.  Actorul a încasat această pensie începând de la 1 mai 2015, primind o sumă din care se scădeau asigurările sociale.

În 2020, statul român a ajuns la concluzia că a făcut o greșeală și a returnat banii opriți din CASS pentru lunile iunie, iulie și august. O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție arată că banii nu ar fi trebuit opriți niciodată, spune sursa anterior menționată.

În acest context, Ion Dichiseanu a profitat de ocazie și a cerut banii retroativ, din 2015 până în 2020.

Ion Dichiseanu a câștigat în instanță, dar instituția a făcut apel

Procesul a fost câștigat de regretatul actor, Tribunalul București hotărând returnarea tuturor sumelor oprite de Casa de Pensii pentru CASS. Cu toate acestea, instituția a făcut apel iar dosarul a intrat pe rolul unei alte instanțe.

Și în acest caz i s-a dat câștig de cauză lui Ion Dichiseanu, dar a fost prea târziu.