PSD insistă asupra faptului că președintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze pentru formarea noului guvern propunerea înaintată de social democrați, în urma câștigării de către aceștia a alegerilor parlamentare.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus din nou, luni, înainte de negocierile cu Klaus Iohannis, că profesorul Alexandru Rafila este numele înaintat de social-democrați pentru formarea unui nou guvern.

”Klaus Iohannis a pierdut aceste alegeri”

”Domnul președinte trebuie să înțeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri și să accepte nominalizarea PSD în persoana domnului Rafila.

O să face alte declarații după ce venim de la Cotroceni. O să îi înmânăm programul de guvernare, aici va găsi calea să îl desemneze pe domnul Rafila premier”, a declarat Ciolacu, înainte de întâlnirea de la Cotroceni.

Social-democrații amenință inclusiv cu o sesizare la Curtea Constituțională, dacă Președintele Klaus Iohannis va refuza să îl desemneze pe Alexandru Rafila.

Consultări de scurtă durată

Președintele Klaus Iohannis a primit delegația PSD într-un cadru protocolar, dar li s-a adresat social democraților pe un ton mai degrabă rece.

”Domnule președinte, onorați membri ai delegației.

Tema discuției de astăzi este evidentă. Trebuie să știu opinia dumneavoastră despre formarea unei majorități, o variantă. Doi, despre formarea unui guvern”, a  spus Klaus Iohannis.

”Și alte probleme dacă doriți să mi le prezentați”, a adăugat Președintele.

Din delegația PSD fac parte președintele partidului Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu și Gabriela Firea.

Consultările cu delegația PSD au durat puțin, social-democrații părăsind Cotroceniul după doar 20 de minute.

PSD a câștigat alegerile parlamentare

BEC a dat publicității sâmbătă rezultatele finale ale votului popular exprimat pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Astfel, PSD a obţinut la alegerile parlamentare pentru Senat 1.732.289 de voturi, iar la Camera Deputaților  1.705.786 de voturi, proclamându-și victoria.

Numărul total al voturilor valabil exprimate pentru Senat este de 5.908.364 voturi, potrivit BEC. Numărul total al voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor este de 5.901.959 voturi.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne înscrişi în listele electorale permanente este de 6.059.113.

Nu în ultimul rând, reprezentantul BEC a precizat că, în zilele următoare, se va efectua procedura pentru atribuirea mandatelor.

Sursă foto: INQUAM / George Călin.