Interdicția de intrare în spațiul Schengen
Ion Ceban, edilul capitalei Republicii Moldova, a devenit recent subiectul unor tensiuni politice și diplomatice care au reverberat atât în regiune, cât și la nivel european.
Ceban a fost inclus pe lista persoanelor cărora le-a fost interzis accesul în spațiul Schengen pentru următorii cinci ani, o decizie motivată oficial de autoritățile române prin rațiuni de securitate națională.

Această măsură a fost interpretată de Blocul Alternativa, formațiunea politică condusă de Ceban, ca o represaliere din partea guvernului de la Chișinău, care îl vede pe primar drept o amenințare politică majoră.
Alături de el, au mai fost sancționați doi membri importanți ai mediului politic moldovean pro-rus: Vasile Tarlev, liderul partidului Viitorul Moldovei, și fosta jurnalistă Natalia Morari.
Trecutul și conexiunile rusești ale lui Ion Ceban
Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a oferit o perspectivă detaliată asupra trecutului și conexiunilor lui Ceban, caracterizându-l ca pe o figură cu legături adânci în structurile comuniste moldovenești și în cercurile politice pro-ruse.
Șalaru a explicat că, în ultimii ani, Ceban a fost plasat în centrul unei strategii „soft” rusești de influențare, care urmărește să creeze o imagine de „europenizare” a unor figuri cu orientare pro-Kremlin, pentru a le legitima pe scena politică locală și europeană.
„Acest Ion Ceban este o persoană cu trecut legat de Partidul Comunist din Republica Moldova, legat de Partidul Socialiștilor, cu studii la academia de pe lângă președintele Rusiei, care a avut consilieri politici din Rusia, care a colaborat cu partidele din Rusia, legături strânse cu oameni de afaceri și cu politiceni din Rusia. Însă în ultima perioadă, Rusia a luat cumva decizia ca Rusia să europenizeze pe unii oameni din Chișinău, și i-a impus lui Ceban să organizeze un bloc politic, Alternativa, din care fac parte fostul ideolog al Partidului comunist Marc Tcaciuc, o persoană cu mari relații de prietenie cu Rusia și anti-european, anti-român profund, care nu a condamnat niciodată invazia Rusiei în Ucraina,” a povestit Anatol Şalaru la Antena 3 CNN, la emisiunea Punctul de Întâlnire, moderată de Radu Tudor.
Negocieri eșuate cu PSD
Interesant este și episodul în care Ceban a încercat să obțină un loc eligibil pe lista PSD pentru alegerile parlamentare din România.
Contactul a avut loc în perioada premergătoare campaniei electorale, când Ceban, însoțit de o delegație a formațiunii sale, i-a solicitat fostului premier Marcel Ciolacu să includă o persoană propusă de el pe lista social-democraților.
Cererea a fost respinsă, iar în urma acestui refuz, Ceban a anunțat că nu va mai sprijini PSD în Republica Moldova și a continuat colaborarea cu alte figuri politice, printre care Călin Georgescu.
„Începând de anul trecut, din perioada de pre-campanie la alegerile parlamentare, Ion Ceban nu a mai avut nicio legătură cu Partidul Social Democrat, el a venit în vizită la Marcel Ciolacu cu o echipă din partidul lui și a cerut să pună pe o persoană pe lista de la parlamentare cu șanse reale de a fi ales în Parlamentul României. Marcel Ciolacu a refuzat, pentru că era prea târziu, poate că dacă venea mai repede, ar fi acceptat. Ceban s-a supărat și a zis – atunci vă descurcați singuri în Republica Moldova, eu nu o să vă ajut, și a mers la întânire cu Călin Georgescu. S-au întors la Chișinău și au zis – noi ne-am întâlnit cu Călin Georgescu,” a explicat Anatol Şalaru.
În plus, Șalaru a punctat că SUA l-au desemnat anterior pe Ceban drept persoană indezirabilă, iar în urmă cu câteva săptămâni, primarul Chișinăului a fost refuzat la intrarea pe teritoriul american, semn al extinderii sancțiunilor internaționale împotriva sa.
Contextul acestei situații evidențiază complexitatea jocurilor politice din spațiul moldo-român și implicarea puternică a Rusiei în diverse forme de influență, de la metode „hard” la acțiuni „soft”, prin intermediul unor politicieni care promovează interesele Kremlinului sub aparenta mască a unor politici europene sau locale.
„(…) nu este cum este Sor, care acum a declarat că scopul lui este unirea Republicii Moldova cu Rusia, o valută comună, să adere și la organizațiile de securitate din care face parte Rusia (…) a fost vorba despre proiecte europene, cu relații prin Uniunea Europeană, ca pe urmă să se infiltreze în aceste structuri, dar probabil că serviciile din România au avut acces la ele și nu numai, dată fiind decizia care a fost luată la nivel european, fiindcă este totuși primarul unei capitale”, a mai spus fostul oficial moldovean.
În acest moment, Ion Ceban nu mai beneficiază de acces la fonduri europene și nici la finanțări sau colaborări cu instituții din România, fapt care îi limitează considerabil capacitatea de a-și extinde influența în regiune și de a susține proiecte comune cu țara vecină.
„Ion Ceban de astăzi nu mai are acces nici la fonduri europene, nici la proiecte din România sau comune cu România, nicio finanțare din România, absolut nicio relație,” a subliniat Anatol Şalaru.