Ion Ceban, interzis în România și în întreg spațiul Schengen pentru 5 ani
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a primit interdicție de a intra pe teritoriul României, precum și în întreg spațiul Schengen, pentru o perioadă de 5 ani, potrivit unor surse oficiale din România, citate de Ziarul de Gardă.
Sursele apropiate anchetei susțin că autoritățile de la București suspectează că liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN) „ar reprezenta un risc la adresa securității naționale a României”. Măsura vizează atât accesul în România, cât și circulația în toate statele membre Schengen, în baza colaborării dintre instituțiile responsabile de securitate.
Până la publicarea acestei știri, Ion Ceban nu a oferit un punct de vedere oficial pe subiect, iar purtătoarea sa de cuvânt, Natalia Ixari, nu a răspuns solicitărilor Ziarului de Gardă.
Traiectoria politică a lui Ion Ceban
Cariera politică a lui Ion Ceban a început în 2011, când, pe listele Partidului Comuniștilor (PCRM), a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Ulterior, s-a remarcat ca unul dintre liderii protestelor organizate de comuniști împotriva Alianței pentru Integrare Europeană, declarând public: „Noi cu toții spunem: Jos alianța!”.
Câteva luni mai târziu, Ceban a părăsit rândurile PCRM și a aderat la Partidul Socialiștilor (PSRM), condus de Igor Dodon, păstrând însă o retorică anti-europeană: nu a renunțat la ideea de a „distruge Alianța pentru integrare europeană”.
Ca secretar pentru ideologie al PSRM, a promovat mesaje precum „Moldova doar alături de Rusia”, „Moldova doar în Uniunea Eurasiatică”, „Limba moldovenească, stăpână la ea acasă”, după cum l-a descris Igor Dodon.
Ceban a organizat proteste împotriva integrării europene
Ceban a continuat să organizeze și să coordoneze proteste împotriva integrării europene, inclusiv în 2014 la Bruxelles.
„Nu-mi convine semnarea Acordului de asociere cu UE. Moldova vrea în Uniunea Vamală” spunea Ceban la Bruxelles.
Tot în acel an, a susținut referendumul nerecunoscut privind independența Găgăuziei și apropierea de Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
„Moldova astăzi este pentru Uniunea Vamală, Moldova astăzi este pentru stabilitate, Moldova astăzi este pentru relații bune cu Rusia. Și nicidecum Moldova nu vrea acolo unde ne trag ei pe noi (în Uniunea Europeană, n.r.)”, spunea Ceban în 2014.
A fost reales deputat PSRM în 2014, iar un an mai târziu a renunțat la Parlament pentru Consiliul Municipal Chișinău, unde a condus fracțiunea socialiștilor timp de patru ani.
Ceban, primar al capitalei Republicii Moldova
În 2018, a candidat la funcția de primar al Chișinăului, fiind înfrânt de Andrei Năstase. Scrutinul nu a fost însă validat. În 2019, Ceban a câștigat alegerile locale și a devenit primar al capitalei, funcție în care a fost reconfirmat în 2023.
La doi ani de la primul mandat de primar, Ceban anunța despărțirea de PSRM și lansarea Mișcării Alternativa Națională (MAN), prezentată drept „o alternativă a actualei guvernări”.
În ultimii ani, Ion Ceban și-a nuanțat discursul, declarându-se pro-european, deși, potrivit unui document elaborat de Departamentul de Stat al SUA în 2022, MAN figura printre formațiunile prin care Federația Rusă, prin agentul FSB Iurii Gudilin, ar încerca să influențeze scena politică de la Chișinău.
Documentul menționa MAN drept una dintre entitățile susținute de rețelele de influență ruse, alături de alte persoane și grupuri sancționate de SUA, precum Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.