Cum dosarul Călin Georgescu a declanșat interdicțiile UE pentru liderii pro-ruși din Moldova
Blocul politic Alternativa, condus de primarul Chișinăului Ion Ceban, este implicat într-o strategie sofisticată de infiltrare rusă în Uniunea Europeană și România, iar recenta interdicție de intrare în spațiul Schengen aplicată lui Ceban ar avea o legătură directă cu dosarele lui Călin Georgescu.
Afirmația aparține fostului ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, și a fost făcută în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, realizat de DefenseRomania.
Infiltrarea politică, explicată de Anatol Șalaru
Potrivit lui Anatol Șalaru, blocul Alternativa, format din patru lideri politici pro-ruși care au sprijinit războiul Rusiei împotriva Ucrainei, nu urmărește doar influența în Republica Moldova, ci și pătrunderea în România, inclusiv prin parteneriate cu partide politice românești.
„Rușii acționează cu metode foarte sofisticate. Ion Ceban, împreună cu trei lideri politici declarați pro-ruși care au sprijinit războiul Rusiei împotriva Ucrainei, formează un bloc politic: Alternativa. Și se numesc acum pro-europeni”, a spus Anatol Șalaru, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, moderat de Tudor Curtifan.
Scopul principal, a subliniat Șalaru, nu era promovarea Rusiei în mod direct, ci infiltrarea structurilor europene, inclusiv ocuparea unor funcții-cheie în aceste structuri.
„Scopul lor nu era să promoveze Rusia în Europa ci să se infiltreze în structurile europene și să ocupe funcții în aceste structuri europene. Scopul lor a fost să se infiltreze și în România. Iar România a înțeles asta, inclusiv Marcel Ciolacu a înțeles. Acesta este motivul pentru care Marcel Ciolacu, la începutul campaniei pentru parlamentare de anul trecut, a rupt orice legătură cu Ion Ceban și partidul său. A fost informat care sunt scopurile.”, a precizat Șălaru.
Refuzul lui Ciolacu și rolul lui Călin Georgescu
Ion Ceban a încercat să obțină sprijin din partea PSD pentru includerea unor membri ai formațiunii sale pe listele parlamentare, însă această solicitare a fost respinsă de liderul social-democrat Marcel Ciolacu. Ulterior, potrivit lui Anatol Șalaru, liderii blocului Alternativa și-au îndreptat atenția către Călin Georgescu, cu care ar fi ajuns la o înțelegere, după cum a relatat fostul ministru al Apărării în cadrul aceluiași podcast.
Legătura dintre dosarele lui Călin Georgescu și decizia autorităților occidentale de a-i interzice lui Ion Ceban accesul în spațiul Schengen este clară, susține fostul ministru.
„Scopul lor nu era să promoveze Rusia în Europa ci să se inflitreze în structurile europene și să ocupe funcții în aceste structuri europene. Scopul lor a fost să se infiltreze și în România. Iar România a înțeles asta, inclusiv Marcel Ciolacu a înțeles.
Acesta este motivul pentru care Marcel Ciolacu, la începutul campaniei pentru parlamentare de anul trecut, a rupt orice legătură cu Ion Ceban și partidul său. A fost informat care sunt scopurile.
Atunci când Ion Ceban s-a dus la Marcel Ciolacu și i-a cerut să-i pună pe listele parlamentare (n.r. – ale PSD) un personaj din partidul său, dar a fost refuzat, Ceban s-a dus la Călin Georgescu. Toți patru din blocul Alternativa s-au înțeles cu Călin Georgescu”, a explicat Șalaru.
Interdicția este considerată de Șalaru „o lovitură foarte puternică pentru Rusia”, dat fiind faptul că vine pe fondul monitorizării occidentale asupra activității lui Ceban și a tentativelor sale de infiltrare a centrelor de decizie europene.
Evaluări occidentale și implicarea SUA
Șalaru a dezvăluit că diplomați occidentali, inclusiv fostul ambasador al SUA la Chișinău, au monitorizat îndeaproape poziționarea politică a lui Ceban și i-au cerut inclusiv opinia personală:
„Multă vreme ambasadori occidentali, inclusiv fostul ambasador al SUA la Chișinău, au încercat să înțeleagă ce hram poartă Ion Ceban. M-a invitat și pe mine la o discuție să afle părerea mea, căci se gândeau că dacă PAS nu va reuși să adune numărul necesar de voturi, Ion Ceban ar putea fi o alternativă pentru a ajuta la crearea unei majorități.”
Șalaru a menționat că partidul lui Ion Ceban a fost trecut de autoritățile americane pe lista formațiunilor suspectate de finanțare rusă, iar recent, Ceban nu a putut intra în SUA și s-a întors din Istanbul.
„Trezoreria SUA a pus partidul MAN, constituit și condus de Ion Ceban, pe lista partidelor finanțate de Rusia. Ion Ceban a încercat să plece acum două săptămâni în SUA, dar nu a fost lăsat. S-a întors din drum de la Istanbul”, a mai spus Șalaru.
Podcastul integral cu Anatol Șalaru, moderat de Tudor Curtifan, poate fi urmărit mai jos: