Site-ul News24 analizează siguranța vaccinării copiilor, după ce tot mai multe țări au autorizat serurile. În Africa de Sud, vaccinarea copiilor va fi permisă copiilor cu vârsta de cel puțin 12 ani începând cu 20 octombrie, a anunțat Departamentul Sănătății. Această grupă de vârstă va primi o singură doză din cele două la Pfizer. Și asta pentru că experții evaluează informațiile care sugerează apariția miocarditei (inflamația mușchiului cardiac) după a doua doză, mai ales la adolescenți.

Autoritatea sud-africană de reglementare a medicamentelor a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer la copii cu vârsta de 12 ani și peste în luna septembrie, după ce a primit informații actualizate de siguranță de la producători. Programul nu va fi lansat în școli anul acesta. În schimb, copiii de peste 12 ani vor fi eligibili pentru vaccinare în toate locurile de vaccinare publice și private.

Și SARS-CoV-2, care cauzează Covid-19, poate provoca miocardită

Miocardita este o boală a inimii, care apare anual la aproximativ 23 din 100. 000 de oameni din întreaga lume, independent de vaccinuri.  Boala poate afecta secțiuni mici sau mari ale mușchiului inimii, ceea ce face mai dificilă pomparea sângelui. Acest lucru, la rândul său, poate duce la aritmii, cardiomiopatie sau insuficiență cardiacă, potrivit Johns Hopkins Medicine.

Cercetările au arătat că SARS-CoV-2, care cauzează Covid-19, poate provoca miocardită. Oamenii de știință australieni au explicat că inflamația pe care sistemul imunitar o generează pentru a combate infecțiile poate duce, involuntar, la inflamația inimii. Practic, spun ei, vaccinul determină sistemul imunitar să genereze un anumit nivel de inflamație, iar această inflamație este parțial direcționată greșit către inimă.

Există o legătură cu vaccinul?

Vaccinurile pe bază de ARN mesager, precum Pfizer și Moderna, pot fi legate de o creștere a riscului acestei afecțiuni extrem de rare. Au apărut până acum cazuri în SUA, Marea Britanie și Israel. Cazurile s-au întegistrat mai ales la adolescenți și în mod special după a doua doză.

Majoritatea cazurilor au fost ușoare și de scurtă durată, iar pacienții s-au recuperat cu tratament simplu și odihnă.

Un studiu realizat în septembrie a constatat că vaccinul Pfizer a fost asociat cu un risc excesiv de miocardită (unul până la cinci evenimente la 100. 000 de persoane), potrivit Health24. Studiul s-a bazat pe evidența electronică a două milioane de persoane, cu vârsta de 16 ani și peste.

Un alt studiu recent din SUA a sugerat că infecția cu Covid ar putea veni cu de șase ori mai multe șanse de a provoca miocardită la tineri, decât vaccinurile.