Într-o postare pe pagina personală de Facebook, premierul interimar Florin Cîţu susține că pentru a scăpa de pandemia de COVID-19 „cheia” rămâne vaccinarea. Totodată, șeful Executivului a mai adăugat că mai sunt necesare şi anumite măsuri prin care, pe cât posibil, să fie „minimalizate” riscurile.

În acest context, Guvernul pe care îl conduce va face tot ceea ce este posibil pentru a asgiura cadrul juridic, odată ce soluțiile concrete vor fi luate de specialiști.

În ceea ce privește evoluția situației din unitățile sanitare Florin Cîțu susține că se continuă aprovizionarea spitalelor, cu toate cele necesare, însă vaccinarea este singura care poate scădea presiunea din spitale.

„E nevoie să ne vaccinăm ca să scăpăm de pandemie şi, din păcate, de măsuri ca să minimalizăm pe cât posibil riscurile. Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru asigura cadrul juridic, după ce soluţiile concrete vor fi stabilite cu specialiştii. În acelaşi timp, asigurăm vaccinurile şi logistica necesară.

Reluăm maratoanele vaccinării şi, în paralel, continuăm aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare. Cheia rămâne vaccinarea! Ne vaccinăm, scade presiunea de pe spitale, scăpăm de restricţii şi de pandemie”, a scris Cîţu, pe Facebook.

Anunțul făcut de Klaus Iohannis 

De menționat este faptul că precizările lui Florin Cîțu vin la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat același lucru. Mai exact, după o şedinţă de lucru cu responsabilii guvernamentali privind gestionarea pandemiei de COVID-19, șeful statului declara că singura soluţie este vaccinarea, anunţând că este nevoie de impunerea de restricţii.

Iohannis a mai adăugat că vineri, românii vor afla care sunt noile restricții, ele urmând să intre în vigoare în cursul zilei de luni. Șeful statului a mai adăugat că printre măsuri se numără obligativitatea purtării măștii de protecție peste tot”.

„Până când vă convingeţi să vă vaccinaţi, din păcate, este nevoie de restricţii, prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili. (…) Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot. (…) Este regretabil, dar trebuie să instituim restricţii, care vor intra în vigoare de luni.

Guvernul va hotărî în cel mai scurt timp, vineri, foarte concret, ce restricţii intră în vigoare, asta după ce Comitetul Naţional (pentru Situaţii de Urgenţă) şi experţii vor stabili cu toate detaliile aceste norme şi le vor transpune şi în limbaj juridic”, a spus Iohannis.