Temperaturi record au fost înregistrate în sudul Spaniei, de peste 47 de grade Celsius. Din cauza caniculei, în mai multe zone au izbucnit incendii de vegetație și sute de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

„Aceasta ar fi cea mai ridicată temperatură înregistrată în Spania”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo, subliniind că este vorba despre date provizorii ce vor trebui validate în următoarele zile.

Incendii în Spania

A fost cel mai cald weekend al anului de până acum în Spania, iar condițiile climatice extrem de uscate au agravat riscul de incendii.

Două avioane, un elicopter și aproape 200 de pompieri au fost trimiși duminică în provincia Avila din centrul Spaniei pentru a stinge două focare separate de incendii.

Guvernul regional din Castilia și Leon a evacuat locuitorii din mai multe sate. Peste 500 de persoane au fost duse la o bază sportivă pentru a se adăposti de flăcările care au decimat deja 5.000 de hectare de pădure.

Pe de altă parte, în estul Spaniei, în regiunea Valencia, o furtună cu descărcări electrice a declanșat un incendiu ce a determinat evacuarea unui sat cu 300 de persoane, potrivit guvernului local din Castellón. Serviciile de urgență au trimis două elicoptere și un avion pentru a stinge incendiul, care amenință o parte din parcul natural Sierra de Espadan.

Temperaturi record în Spania

Valoarea înregistrată sâmbătă la ora locală 17.00, este mai mare decât precedentul record de 47 de grade, înregistrat pe 13 iulie 2017, în același loc.

La puţin timp după înregistrarea noului record de temperatură, pe aeroportul din Cordoba a fost înregistrată valoarea de 46,9 grade Celsius.

Potrivit datelor istorice, în vara anului 1876 au fost raportate temperaturi de peste 50 ° C în Sevilila, însă acestea nu sunt luate în considerare, din cauza instrumentelor rudimentare de măsurare de la acea vreme.

La puţin timp după înregistrarea noului record de temperatură, pe aeroportul din Cordoba a fost înregistrată valoarea de 46,9 grade Celsius.

Între 2011 și 2020, Spania a înregistrat de două ori mai multe valuri de căldură decât în precedentele trei decenii. Oamenii de știință consideră că acest tipar al valurilor de căldură este un semn fără echivoc al schimbărilor climatice care se vor agrava.

Sursă foto: Dreamstime