Incendiile de vegetație cauzate de căldură în Italia se extind în Spania și în Portugalia

Incendiile ar putea avea în mare măsură o origine rău intenționată, dar sunt și rezultatul combinației între întreținerea slabă a întinderilor mari de păduri din sud și a temperaturilor extreme înregistrate în ultimele ore.

Devin tot mai insistente afirmațiile potrivit cărora, cele 48,8 grade Celsius înregistrate în provincia Siracuza, reprezintă recordul absolut, de când prognoza meteo este ținută în evidență în Europa.

Serviciul de informare meteorologică și agricolă din Sicilia (SIAS) a spus, la rândul său, pe pagina sa de Facebook, că aceasta este cea mai ridicată temperatură înregistrată din 2002 până în prezent.

Contactat de Euronews, cu privire la posibilul record, un purtător de cuvânt al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a spus că agenția „examinează activ această observație, dar în acest moment nu putem confirma sau nega validitatea acesteia”, menționând că măsurarea nu provine de la serviciul meteorologic oficial italian.

„Nu putem face încă nicio evaluare preliminară a observării de 48,8° C, pro sau contra”, a declarat OMM pentru Euronews.

Însă, este clar că cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată pe continentul european a fost de 48 de grade Celsius în 1977 la Atena.

Spania și Portugalia se pregătesc de un nou val de căldură

Între timp, Spania și Portugalia se pregătesc și pentru sosirea așa-numitului „Lucifer”, valul de căldură periculos care a lovit sud-estul Europei și începe să se îndrepte spre vest, în Peninsula Iberică.

Alimentat de aerul cald din Africa de Nord, valul de presiune atmosferică a cuprins o mare parte din regiunea mediteraneană în ultimele zile, contribuind la incendii masive și ucigând zeci de oameni în Italia, Turcia și Algeria.

În Grecia, incendiile uriașe au devastat pădurile timp de o săptămână, distrugând casele și forțând evacuarea oamenilor.

Premierul portughez a avertizat că creșterea temperaturilor sporește amenințarea cu incendii, care au ucis peste 100 de persoane în țara sa în 2017.

Serviciul meterologic spaniol prevede căldură toridă până luni și a spus că temperaturile ar putea depăși 44 de grade Celsius în unele zone.

„Temperaturile maxime și minime vor atinge niveluri mult peste normal pentru această perioadă a anului”, a declarat serviciul meteorologic spaniol, AEMET, într-o „alertă meteo specială”.

Aceste vârfuri de temperatură nu sunt nemaiauzite în Spania și Portugalia în lunile de vară. Cu toate acestea, mulți oameni de știință din domeniul climei spun că nu există nicio îndoială că schimbările climatice cauzate de arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale provoacă evenimente extreme, precum valuri de căldură, secete, incendii, inundații și furtuni.

Sunt așteptate noi valuri de căldură

Cercetătorii pot face legătura directă cu un singur eveniment pentru schimbările climatice numai printr-o analiză aprofundată a datelor, dar spun că astfel de dezastre sunt de așteptat să apară mai frecvent pe planeta noastră în fază de încălzire.

Premierul portughez António Costa a îndemnat oamenii să fie deosebit de atenți pe fondul climei toride și a pericolului de incendii, adăugând că multe incendii sunt datorate unui comportament neglijent.

Costa a afirmat că „imaginile teribile” din Grecia și din Turcia din ultimele zile au scos la lumină amintirile portugheze din 2017.

„Nu vrem să vedem acest scenariu din nou aici”, a spus premierul într-un mesaj înregistrat la reședința sa oficială.

Autoritățile portugheze spun că pot trimite peste 12.000 de pompieri, precum și 2.700 de vehicule și 60 de aeronave în timpul sezonului estival.

Costa a declarat că, în ultimii trei ani, Portugalia a redus la jumătate numărul de incendii comparativ cu media din cei 10 ani anteriori și a redus, de asemenea, suprafața arsă de flăcări cu 64%.

Autoritățile au adoptat o gamă largă de măsuri după 2017. Acestea au inclus o mai bună gestionare a pădurilor, inclusiv proiecte de refacere a pădurilor și sprijin tehnic pentru persoanele care locuiesc în zonele rurale, deschizând mii de kilometri de bariere împotriva incendiilor și reacționând mai rapid cu unități speciale de stingere a incendiilor.

Nimeni nu a murit în incendiile forestiere din Portugalia, în 2017.

Sursă foto: captură video Reuters