Gata, se întoarce frigul! Meteorologii ne avertizează: Cât de cumplită va fi iarna

Gata, se întoarce frigul! Meteorologii trag un semnal de alarmă și ne spun cât de cumplită va fi iarna. Până atunci însă, în zilele ce urmează, vremea va fi anormal de caldă de la mijlocul acestei săptămânii. În mai multe regiuni, vor fi temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă.

Miercuri, 23 septembrie, vom avea un cer va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile vestice, unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări în sudul Banatului, nordul Moldovei şi pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 29 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 6 şi 16 grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat, vor fi condiţii de ceaţă.

În București, maximele vor fi de 26…27 de grade, iar cea minimă de 13…14 grade.

Gata, se întoarce frigul! Meteorologii ne avertizează: Cât de cumplită va fi iarna

Joi, 24 septembrie, vremea va fi frumoasă, călduroasă după-amiaza în regiunile sudice. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în vestul, nord-vestul, centrul ţării, precum şi în zonele de munte, unde izolat se vor semnala averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări în zona montană înaltă şi în sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 32 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi de la 7…8 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali, până la 18…19 grade pe litoral. Dimineaţa şi noaptea, izolat, vor fi condiţii de ceaţă.

În București,va fi extrem de călduroasă, cu maxime de 30…31 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura minimă va fi de 14…16 grade.

Gata, se întoarce frigul! Meteorologii ne avertizează: Cât de cumplită va fi iarna

În weekend, însă, vine frigul! Vremea va fi caldă, apoi se va răci în special în jumătatea de nord-vest a teritoriului, unde valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de munte.

Climatologul Roxana Bojariu a avertizat, la B1.ro, ce ne așteaptă la iarnă. Spre deosebire de alți ani, aceasta va fi mai blândă, marcată însă de episoade caracterizate de fenomene severe.

„Nu se poate exclude apariţia unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnificativ. Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie. Este probabil să avem ierni geroase, dar şansele sunt mult mai mici faţă de acum 20-40-60 de ani”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

Gata, se întoarce frigul! Meteorologii ne avertizează: Cât de cumplită va fi iarna