Gabriela Firea susține că ordinul prin care managerii spitalelor trebuie să suspende orice intervenție medicală care nu este urgentă este un ”ordin criminal”.

”Posibil să salveze 100 de vieți, omorând sigur 1.000! Așa e doar la noi! Suntem unici în cinism! Au inima de piatră! Există alte căi dovedite pentru salvarea celor 100. Anulați ordinul criminal!”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Ordinul lui Raed Arafat

Raed Arafat a anunțat că autoritățile au emis un ordin de 30 de zile, în care managerii spitalelor trebuie să suspende orice intervenție medicală care nu este urgentă, din cauza creșterii continue a cazurilor de COVID-19 în România.

”Presiunea este mare acum pe sistemul sanitar și cel de urgență. Cifrele continuă să crească, avem o cifră dublă față de luna trecută. Nu vedem tendința de plafonare sau de scădere.

Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi dispun măsuri de suspendare a internărilor pentru operații și tratamente care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a declarat Raed Arafat.

Medicii care tratează fiecare pacient în parte vor decide dacă intervențiile pot fi amânate sau nu.

Menționăm că acest ordin nu se aplică pentru femeile însărcinate, pacienților cu afecțiuni oncologice sau care necesită proceduri de dializă.

Medicii din spitalele în care se vor suspenda intervențiile care nu sunt urgente vor fi detașați pe secțiile COVID-19

Avocatul Poporului, Renate Weber, atrage atenția asupra consecințelor dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale asupra pacienților.

„Așa ceva ar fi inadmisibil. Noi am simțit că este momentul să atragem atenția asupra consecințelor pe care un astfel de ordin le-ar putea avea. Lucrul acesta cu neprimirea celorlalți bolnavi, alții decât cei de COVID, l-am trăit și anul trecut și credeam că am învățat destule din greșelile anului trecut că să nu le repetăm și anul acesta.”, a spus Renate Weber, la Antena 3.