Guvernul Cîțu le-a tăiat banii! Sute de bugetari au primit lovitura de grație din partea Executivului.

Florin Cîțu a decis ca banii pe care îi primeau aceștia să fie redirecționați către proiecte de investiții.

Guvernul Cîțu le-a tăiat banii! Rămași fără un loc călduț

Guvernul a lăsat fără finanțare de la buget o instituție care avea peste 350 de membri.

Astfel, aproximativ 9 milioane de lei au fost realocați, în ședinta de Guvern de vineri, de la Academia Oamenilor de Știință – AOSR către proiecte de investiții.

Sutele de membri care primeau indemnizații de la stat pentru apartenența la aceast organism, creat între alții de Ecaterina Andronescu, vor trebui acum să se finanțeze din surse proprii.

AOSR este doar una dintre multele instituții a căror activitate nu se face remarcată, dar în care își găsesc un loc călduț foști sau actuali politicieni. Unul dintre membrii AOSR este chiar fostul președinte Ion Iliescu, arată digi24.ro.

Patru academii sunt finanţate de la bugetul de stat, în afară de Academia Română

În România, pe lângă Academia Română, mai există alte patru academii care sunt finanţate de la bugetul de stat. Academia Oamenilor de Ştiinţă, una dintre acestea, are peste 350 de membri.

Anul trecut, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, pe scurt AOSR, a primit de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro. Mai bine de jumătate din sumă, aproape şase milioane de lei, s-au dus pe indemnizaţiile membrilor, arată sursa citată.

Membrii titulari primesc o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei, membrii corespondenţi 1.400 de lei brut, iar cei de onoare, 1.000 de lei brut. Alţi 2,7 milioane de lei au fost cheltuiţi pentru plata salariilor angajaţilor.

Preşedintele AOSR este Adrian Badea, iar salariul său este echivalent cu cel al unui ministru: 21.840 de lei brut.

Criticii spun că aceste academii ar trebui să funcţioneze ca ONG-uri, şi nu să fie finanţate din bani publici.