Ludovic Orban dorește o analiză ”foarte serioasă” a sporurilor, deoarece multe dintre acestea nu sunt justificate. Totodată, președintele Camerei Deputaților a mai adăugat că este necesar în acest sens un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii, după o consultare publică.

“Referitor la sporuri, îmi aduc aminte că, la instalarea guvernului, la prezentarea proiectului de buget, eu am susţinut de exemplu sporul de condiţii deosebite (…) să se acorde în sumă fixă. În ceea ce priveşte reforma din domeniul sporurilor, ea va fi făcută odată cu adoptarea legii salarizării. Din punctul meu de vedere, trebuie o analiză foarte serioasă a acestor sporuri. Sunt sporuri care nu-şi au justificarea.

Din punctul meu de vedere, sporuri de condiţii vătămatoare, dacă este considerată radiaţia antenei sau a calculatorului condiţie vătămătoare, din punctul meu de vedere nu se poate acorda acest spor”, a afirmat Orban, la Parlament.

Ce nemulțumiri are Ludovic Orban

Totodată, Ludovic Orban a mai subliniat faptul că “problema constă în faptul că, pe lângă revizuirea legislaţiei, este necesară o revizuire a actelor normative de rang secundar, pentru că Parlamentul nu poate să abroge hotărâri de guvern sau ordine de ministru în care s-a hotărât să se acorde spor de condiţii deosebite sau de spor de toxicitate pentru antena pe bloc sau pentru calculator sau pentru praf sau pentru alte condiţii deosebite”.

El susține că este nevoie de un nou proiect ”elaborat serios”, care trebuie făcut cu o consultare publică amplă. Acesta ar urma să păstreze doar sporurile care sunt într-adevăr justificate.

“Asta este o chestiune care trebuie să facă parte dintr-un proiect elaborat serios de Ministerul Muncii, care să fie făcut cu o consultare publică amplă şi care să păstreze doar acele sporuri care au justificare”, a adăugat Orban.

În ceea ce privește sporurile din domeniul medical, fostul premier al țării suține că acestea nu ar trebui afectate, pentru că sunt justificate, dar, pe de altă parte, sunt alte categorii de sporuri care pot fi anulate sau modificate.

“Din punctul meu de vedere, cu orice propunere vine Guvernul – de plafonare a ceea ce înseamnă sporuri la maximum 20% raportat la cheltuielile de personal al ordonatorului principal de credite, raportat individual la fiecare salariat, fie raportat la salariul minim sau la salariul mediu brut, ca să fie un procent în sumă fixă, cu orice propunere vine Guvernul, eu voi susţine. Noi avem acum de elaborat proiectul de lege a bugetului de stat. Deja am luat măsuri pentru sectorul public. (…) În ceea ce priveşte sporurile, dacă se va putea în legea bugetului de stat să fie incluse prevederi legate de sporuri, va fi introdus, dacă se va considera că nu este cazul, să se introducă de către Guvern, evident obiectivul nostru este ca proiectul legii bugetului de stat să fie adoptat de Parlament în forma pe care şi-o doreşte guvernul”, a mai spus Ludovic Orban.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu