Premierul interimar Florin Cîțu a numit-o miercuri pe Marioara-Artemis Gătej în funcţia șef al Gărzii Naţionale de Mediu. Aceasta a mai condus Garda de Mediu anul trecut, înainte de a fi înlocuită cu Octavian Berceanu.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Marioara-Artemis Gătej se numește în funcția de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naționale de Mediu”, se arată în decizia prim-ministrului, publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Marioara-Artemis Gătej a mai fost la șefia Gărzii Naționale de Mediu anul trecut și a fost înlocuită cu Octavian Berceanu, propus la acea vreme de USR.

„Este un post politic, nominalizarea a fost făcută acum vreo trei săptămâni, probabil că schimbarea în funcție se va face în următoarele zile. Mă voi întoarce în Galați, dar nu voi mai activa în sistem”, declara Mărioara Gătej la vremea respectivă, potrivit Viața liberă.

Marioara-Artemis Gătej se află din nou în fruntea Gărzii Naționale de Mediu

Marioara-Artemis Gătej a fost prima oară numită la șefia Gărzii Naționale de Mediu în februarie 2020.

Înainte de a îndeplini această funcție, din 2012, a fost comisar în cadrul Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu, unde a fost, pentru o perioadă de doi ani, şef interimar.

Din 1990 şi până în 2012, Mărioara Gătej a lucrat în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, instituție pe care a și condus-o timp de 12 ani.

Cine au fost șefii Gărzii Naționale de Mediu?

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, inginer silvic, a fost consilier general în Consiliul General al Municipiului București și consilier pe probleme de Mediu în Senat, fiind cunoscut pentru campaniile publice împotriva depozitelor ilegale de deșeuri.

Octavian Berceanu a fost demis de Florin Cîțu în luna septembrie a acestui an. Atunci, premierul l-a numit pe Alexandru Lucian Vasile în funcția de director al Gărzii de Mediu. Începând cu 2012, acesta a lucrat ca inginer silvic la Colso Zinca SRL Călărași, fiind ulterior numit, din februarie, vicepreședinte la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Totodată, din luna martie 2021, acesta a fost numit comisar general adjunct la Garda de Mediu.

În momentul numirii sale în funcție, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand afirma că acesta este „ fiul unui primar PNL din județul Călărași”, mai exact edilul din localitatea Jegălia. Totodată, publicația Hotnews scria că firma Colso Zinca SRL, unde a lucrat din 2012 și ulterior a devenit asociat, a fost înființată de tatăl său.