Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat într-un interviu acordat Agerpres, că, în prezent, instituţia monitorizează preţul alimentelor, al echipamentelor medicale şi al altor produse unde cererea a crescut foarte mult, iar companiile care profită de aceste momente de panică şi scumpesc masiv riscă să fie amendate. De asemenea, există prevederi legale care permit autorităţilor statului să plafoneze preţurile unor produse, măsură care a fost deja luată zilele trecute de alte ţări europene în cazul măştilor medicale. Chiriţoiu a precizat că nu ar fi surprins dacă s-ar ajunge aici.

Pe de altă parte, el a rezumat activitatea Consiliului Concurenţei de anul trecut şi a subliniat că au existat presiuni fără precedent atât din mediul politic, cât şi din partea unei companii sancţionate, care i-a ameninţat pe angajaţii instituţiei cu plângeri penale. Este vorba despre compania farmaceutică Roche, amendată la începutul acestui an pentru că a blocat intrarea pe piaţă a unor medicamente vitale pentru bolnavii de cancer, mai ieftine decât produsele lor. “Acest comportament arată o degradare a relaţiei dintre stat şi mediul de afaceri şi nu face cinste unei companii multinaţionale de prestigiu, consideră Chiriţoiu.

El a mai spus că nu a luat deocamdată o decizie dacă va candida pentru un nou mandat la şefia Consiliului Concurenţei. Chiriţoiu se află la finalul celui de-al doilea mandat, care expiră în primăvara acestui an, iar, recent, Guvernul a modificat Legea concurenţei printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât persoanele din conducerea instituţiei să poată deţine mai mult de două mandate, cum era până acum.