Jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu, invitatul lui Robert Turcescu în podcastul EVZ, a observat că prima scenă politică se transformă pe zi ce trece. La observația moderatorului că se prefigurează o viitoare fuziune PSD-PNL, Cristoiu a opinat că într-adevăr, congresul PNL de duminică, mai mult o formalitate, a arătat că Nicolae Ciucă este pionul pe care Klaus Iohannis îl folosește abil pentru a asigura PSD o guvernare fără griji.

Cristoiu: La PNL e o halucinație colectivă. Se reface USL

Invitatul a recunoscut că a citit moțiunea de 25 de pagini prezentată de actualul premier, remarcând că textul recomandă o atitudine suspect de prietenoasă cu PSD, fostul inamic declarat al șefului statului.

„La congresul PNL se putea vota împotrivă. Am citit moțiunea lui Ciucă, nu a scris-o el. La PNL e o halucinație colectivă. Cîțu a fost scos pentru că era împotriva PSD. Ciucă nu e nimic”, a opinat Cristoiu.

Sursă: INQUAM Photos, Octav Ganea

O altă concluzie importantă a invitatului, susținută și de moderatorul Robert Turcescu, este aceea că pe fondul atitudinii președintelui s-ar putea reface USL. „E o concordie între PNL și PSD”, a remarcat Turcescu. „Iohannis e un pesedist înrăit. Se va face un nou USL”, a completat Cristoiu, care consideră că perspectiva alegerilor anticipate e perfect plauzibilă.

E vremea partidelor pampers, destinate unui singur ciclu electoral

O altă mișcare vizibilă în ultima perioadă este apariția partidelor mici sau partide pampers, cum le-a numit Robert Turcescu. Acestea au un rol bine definit în perspectiva ciclului electoral din 2024, care include multiple rânduri de alegeri. Astfel, formațiunile lui Cioloș, Viorica Dăncilă, Orban sau Liviu Dragnea ar putea avea o miză importantă, căci pot fi vehicul pentru candidați la președinție.

În opinia lui Cristoiu, nou înființatul partid al lui Dacian Cioloș poate fi vehiculul care să o împingă la candidatura prezidențială pe Laura Kovesi. O mișcare interesantă survine și dinspre jurnalista Emilia Șercan, implicată într-un recent scandal în care jurnalistul vede o tentativă de a fi impusă ca victimă. „Se lucrează intens la statutul de victimă”, a opinat Cristoiu, care nu exclude posibiliatea ca jurnalista recunoscută pentru anchetarea plagiatelor unor politicieni cunoscuți să își facă propriul partid.