Este un podcast despre misteriosul oligarh Roman Abramovici şi rolul lui în actualul context mondial, dar sunt şi decodări ale manierei surprinzătoare în care a ajuns Volodimir Zelenski să negocieze cu ruşii.

Toată lumea occidentală încearcă să ne convingă că Putin a pierdut războiul din Ucraina. Aşa stau lucrurile? Răspunsurile şi comentariile lui Ion Cristoiu au venit live, în dialogul avut cu Robert Turcescu, pe canalul de YouTube EVZ-Capital şi pe pagina de Facebook evz.ro.

Ion Cristoiu: Războiul va mai dura mult, nu este între Rusia şi Ucraina, e un război pentru reaşezarea lumii

„Cred că ne aflăm la începutul războiului, va mai dura mult. Nu este un război între Rusia şi Ucraina, este un război pentru reaşezarea lumii, deci este mult mai grav.

Avem o Americă depunând eforturi uriaşe de a rămâne singura super-putere de pe planetă şi, în spatele Rusiei, se afla China, India şi alte puteri care vor şi ele un loc la masa lumii.

Acest război, care dacă ar fi Rusia – Ucraina s-ar rezolva în 2-3 zile.

Eu nu cred că Putin este într-un impas. Nu obişnuiesc să subapreciez adversarul. Orice campanie menită să ne convingă că ruşii sunt într-un impas este în favoarea ruşilor, pentru că, dându-şi seama de rolul pe care-l are imaginea internaţională, ruşii au trecut acum la un fel de ‘Vai, ce slabi suntem! Vai, ne alungă fermierii cu furcile! Noi suntem de treabă.’

Ruşii încearcă să evite spectacolele mediatice, cum ar fi luarea Kievului, asaltul Kievului. Cred că ei sunt în sud şi lucrează într-un stil rusesc, stilul de compesor: stau pe teren acolo, au asediat Mariupolul şi vor ca batalionul Azov să iasă şi să se predea şi probabil că apoi îl lichidează.

Eu nu cred, la ora actuală, într-o debandadă a Rusiei şi într-o înfrângere a lui Putin”, spune Ion Cristoiu.

Un război economic ţine acum locul războiului mondial! Când putem considera Rusia cu adevărat înfrântă?

„Vladimir Putin încearcă să se folosescă de sancţiuni pentru ca Rusia să se dezvolte singură şi, în acelaşi timp, să intre într-o Eurasie care este condusă de China.

Este cam târziu, dar ştie şi el necesităţile, când vezi că nu mai ai McDonald’s, înfiinţezi ‘Unchiul Vanea’, el pe asta se bazează.

Este mult mai complicat decât un război. Avem de-a face cu un proces de reaşezare a lumii, fără să fie război nuclear. De regulă, războiul mondial duce la reaşezarea lumii. Acum este un război economic care ţine locul războiului mondial.

Din acest punct de vedere, Rusia, pentru orgoliul rusesc, nu pentru Putin, ea nu se poate întoarce de acolo înfrântă. (…) Rusia va fi înfrântă când ultimii militari pleacă din Crimeea, restul e o poveste.

Dacă ucrainenii pornesc o contraofensivă, intră în Donbas, intră în Crimeea şi-i aruncă pe ruşi în mare, în sensul că-i obligă s-o ia la fugă, atunci putem vorbi despre o Rusie înfrântă”, a mai arătat Ion Cristoiu în analiza sa.