Oricine mănâncă cu plăcere fructe și legume oricând, însă parcă iarna vegetalele sunt mai gustoase, iar culoarea lor parcă este mai vie. Deși în decembrie majoritatea oamenilor cumpără multe fructe și legume pentru mesele de post, dar și pentru aportul de vitamine necesar în sezonul rece, anumite vegetale trebuie evitate.

„Iarna ar trebui să creștem consumul de rădăcinoase”

Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie, susține că iarna ar trebui să evităm legumele din extrasezon.

În schimb, nutriţionista recomandă să mâncăm rădăcinoase deoarece cresc energia, sunt sățioase și ajută organismul uman să reziste la frig.

„Ceea ce eu spun mereu este că pentru o alimentație care să nu pună probleme nici sănătății şi nici siluetei avem nevoie în fiecare zi de 300 de grame de fructe diferite, 700 de grame de legume variate, de 60 de grame de cereale integrale sau 240 de grame de cartof, de 300 de grame de iaurt și ouă, precum și de 270 de grame de pește, carne sau lactate, precum și de 20 de grame de nuci.

În ceea ce privește tipul de legume pe care îl consumăm recomandarea mea este să optăm pe cât posibil pe variantele locale de sezon pe care le avem la îndemână.

De exemplu, iarna ar trebui să creștem consumul de rădăcinoase care sunt legume mai consistente care ne dau energie, sațietate și ne ajută să suportăm mai ușor frigul”, a explicat Cori Grămescu.

Legume recomandate pentru zilele de post

De asemenea, nutriționista a recomandat o serie de legume benefice pentru oamenii care postesc. Aceasta sfătuiește oamenii să cumpere legume bogate în fibre și să nu exagereze cu preparatele din carne la Crăciun.

„În ultima săptămână de post este indicat să consumăm morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, cartofi dulci, precum şi ardei sau roşii, legume fibroase care ne vor ajuta sistemul digestiv să facă față mai ușor meselor de sărbătoare ce vor urma”, a spus Cori Grămescu, potrivit DCNews.