Alimentul pe care toți românii trebuie să-l consume. Este superindicat mai ales în această perioadă

Toți românii trebuie să știe că un anumit aliment face minuni pentru sănătate. El este extrem de indicat în Postul Crăciunului, dar și în alte perioade ale anului. Este vorba despre năut. Este una dintre alegerile cele mai bune când vine vorba de o alimentație bogată în legume și fructe. Acesta are și nenumărate beneficii pentru organism.

Este un aliment este considerat de vegani drept un substitut sănătos și extrem de bun pentru carne. Mai mult decât atât, el este bogat în fibre.

Năutul a intrat pe teritoriul vieții noastre drept fasole egipteană sau mazărea berbecilor și este apreciat pentru gustul lui profund, cu arome de nucă. Năutul Desi și năutul Kabul sunt cele mai răspândite varietăți, se cultivă în India, Afganistan, Turcia sau Chile. Năutul conține o cantitate mare de fibre și proteine. O porție de 300 de grame poate asigura nu mai puțin de 20% din necesarul zilnic de proteine și fibre, dar și acid folic și minerale.

Alimentul pe care toți românii trebuie să-l consume. Ce beneficii are

Valorile nutritive per 100 g: Calorii (kcal): 364; Lipide total: 6 g; Colesterol: 0 mg; Sodiu: 24 mg; Potasiu: 875 mg; Carbohidrati: 61 g; Fibre alimentare: 17 g; Zahar: 11 g; Proteine: 19 g; Calciu: 105 mg; Fier: 6,2 mg; Magneziu: 115 mg; Vitamina B6: 0,5 mg; Vitamina A: 67 IU; Vitamina C: 4 mg.

Există un anumit truc atunci când se prepară acest aliment extrem de delicios.  Înainte de orice, boabele de năut trebuie lăsate la înmuiat în apă timp de cel puțin 12 ore. Ele își vor dubla astfel volumul și a doua zi vor fi ușor de fiert. Năutul înmuiat trebuie fiert între 30 și 50 de minute, în funcție de mărimea boabelor. Spuma trebuie curățată în primele minute în care clocotește apa. Năutul poate fi fiert cu o frunze de dafin sau crenguțe de rozmarin, pentru o aromă mai delicioasă.

Alimentul pe care toți românii trebuie să-l consume. Este superindicat pentru sănătate

Datorită tuturor substanțelor nutritive pe care le conține, năutul aduce o serie de beneficii organismului. El ajută la reglarea zahărului din sânge, în primul rând pentru că are un indice glicemic mic, dar și pentru că este o sursă bună de fibre și proteine. Pe de altă parte, acesta susține sănătatea sistemului osos. Astfel, năutul poate juca un rol major în dieta persoanelor care vor să prevină apariția osteoporozei.

Năutul combate hipertensiunea și bolile cardiovasculare dar joacă și un rol important și în menținerea unei bune digestii. Majoritatea fibrelor ce se găsesc în năut sunt solubile, ceea ce înseamnă că se combină cu apa formând o substanță gelatinoasă în tractul digestiv, care contribuie la reducerea toxinelor și la stimularea tranzitului intestinal. Un alt atribut important este că previne apariția anemiei și poate preveni creșterea tumorilor cancerigene.

Unul dintre cele mai populare aperitive pe bază de năut este humusul, care poate fi preparat în diverse combinații extrem de gustoase și de sănătoase. Năutul poate fi adăugat la salate, în supe sau sub formă de gustare, gătit pe grătar sau la cuptor. Datorită conținutul de proteine, năutul poate fi un bun substitut pentru carne.

Alimentul pe care toți românii trebuie să-l consume. Este superindicat mai ales în această perioadă