Este informația momentului pentru cei care privesc cu îngrijorare către Omicron. Această variantă i-a pus pe gânduri pe toți cercetătorii, dar și pe guvernele celor mai multe țări care au luat imediat măsuri menite să oprească răspândirea acestei tulpini a COVID.

Un studiu recent din Africa de Sud a evaluat severitatea infecțiilor cu Omicron de la 1 octombrie și până la 30 noiembrie. Această cercetare nu a fost, încă, revizuită de comunitatea științifică. Mai exact, s-a făcut o comparație cu cele ale infecțiilor cu Delta din aprilie până în noiembrie, în Africa de Sud.

Cine a realizat studiul despre Omicron

Concluzia este una extrem de importantă: persoanele infectate cu Delta au avut cu 70% mai multe șanse de dezvoltare severă a bolii, față de cele infectate cu varianta Omicron. Analiza a fost făcută de cercetătorii Institutului Național pentru Boli Transmisibile (NICD) și de alte universități importante, printre care se numără Universitatea din Witwatersrand și Universitatea din KwaZulu-Natal.

„În mod convingător, datele noastre sugerează într-adevăr o severitate redusă a Omicron în comparație cu alte variante”, a spus profesorul Cheryl Cohen de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD), unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au susținut că riscul de internare în spital a fost cu aproximativ 80% mai mic pentru cei infectați cu Omicron în comparație cu Delta a COVID. Mai mult decât atât, cei aflați în spital aveau șanse mai mici cu 30% să dezvolte o formă severă. În ciuda acestor date, autorii studiului au precizat că acest lucru s-ar putea datora și imunității ridicate în rândul a populației.

Nu este clar este dacă situația va fi similară și unde s-a vaccinat masiv

Potrivit lui Cheryl Cohen, nu este clar este dacă situația va fi similară în țările în care există niveluri ridicate de vaccinare, dar niveluri foarte scăzute de infecție anterioară.

Pe de altă parte, Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea Britanică, a avut o reacție categorică.

„Deci, chiar dacă cazurile de Omicron au fost mai puțin probabil să ajungă în spital decât cazurile de Delta, nu este posibil să spunem dacă acest lucru se datorează diferențelor inerente de virulență sau dacă acest lucru se datorează imunității mai ridicate a populației în noiembrie comparativ cu lunile anterioare”, a spus el.

Rezultatele unui studiu major realizat de Imperial College London, publicat săptămâna trecută, au arătat că nu există niciun semn că Omicron ar fi mai blând decât Delta, deși datele privind spitalizările rămân foarte limitate, a susținut Reuters.