Un nou studiu efectuat de cercetătorii din Marea Britanie vine cu noi informații referitoare la varianta Omicron. Specialiștii au descoperit că riscul de reinfectare cu noua variantă este de peste cinci ori mai mare faţă de variantele precedente, transmite Reuters.

Studiul a fost realizat de Imperial College din Londra și are la bază datele Agenţiei de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie şi ale Serviciului Naţional de Sănătate privind persoanele care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 într-un test PCR în Anglia între 29 noiembrie şi 11 decembrie.

Autorii studiului spun că nu s-a găsit nicio dovadă care să confirme că varianta Omicron este mai severă decât varianta Delta.

”Nu găsim nicio dovadă (atât pentru riscul de asistenţă la spitalizare, cât şi pentru starea simptomelor) ca Omicron să aibă o severitate diferită faţă de Delta”, arată sursa citată.

Totodată, în funcție de vârstă, vaccin, dar și statusuri, cercetătorii au mai descoperit un risc de infectare de până la 5 ori mai mare față de varianta Delta.

”Controlând starea de vaccinare, vârstă, sex, etnie, statut asimptomatic, regiune şi data specimenului, Omicron este asociat cu un risc de reinfecţie de 5,4 ori mai mare în comparaţie cu Delta”, mai spune sursa citată.

În ceea ce privește protecţia oferită de infecţia anterioară împotriva reinfectării cu Omicron, cercetătorii spun că aceasta  poate fi şi de numai 19%. Totodată, aceștia au mai descoperit și risc semnificativ crescut de a dezvolta un caz simptomatic Omicron în comparaţie cu Delta la două sau mai multe săptămâni după a doua doză de vaccin şi la două sau mai multe săptămâni după doza de rapel.

Omicron și vaccinurile anti-covid

De menționat este faptul că studiul a fost realizat având în vedere vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer. Astfel, conform estimărilor făcute de cercetători pentru măsurarea eficacităţii vaccinului împotriva infecţiei simptomatice cu varianta Delta, aceasta se traduce în cazul Omicron printr-o eficacitate a vaccinului între 0% şi 20% după două doze şi între 55% şi 80% după o doză de rapel.

În același timp, rezultatele noului studiu mai prezintă o serie de dovezi suplimentare care confirmă că varianta Omicron ”poate evita imunitatea anterioară dată atât de infecţie, cât şi de vaccinare”, a spus profesorul Neil Ferguson, conducătorul studiului, în comunicatul ICL.

„Acest nivel de evaziune imunitară înseamnă că Omicron reprezintă o ameninţare majoră şi iminentă pentru sănătatea publică”, a adăugat el.

La râdul său, dr. Clive Dix, fostul preşedinte al Grupului operativ pentru vaccinuri din Regatul Unit, a spus că este important să nu suprainterpretam datele, în contextul în care ele nu sunt suficiente pentru a trage niște concluzii clare.

Impactul booster-ului este încă incert

”Concluziile se bazează pe ipoteze despre Omicron, despre care nu avem încă suficiente date. De exemplu, nu avem date despre răspunsul imun celular, care acum este probabil să conducă la eficacitatea vaccinurilor. Aceasta este o ipoteză crucială care lipseşte în modelare”, a spus Dr. Dix.

El a mai dăugat că nici măcar impactul booster-urilor nu este încă cunoscut în totalitate asupra noii variante a coronavirusului.

„Există o mare incertitudine în aceste estimări modelate şi nu putem fi încrezători în ceea ce priveşte impactul booster-urilor împotriva Omicron decât atunci când avem încă o lună de date reale despre numărul de spitalizări în UTI şi decesele”, a subliniat el.

Trebuie menționat că datele analizate în timpul studiului au avut la bază  333.000 de cazuri, inclusiv 122.062 de Delta şi 1.846 care au fost confirmate ca variantă de coronavirus Omicron prin secvenţierea genomului.

Profesorul Azra Ghani, autorul studiului a subliniat faptul că ”esenţial pentru modelarea traiectoriei viitoare probabile a valului Omicron şi a impactului potenţial al vaccinării şi al altor intervenţii de sănătate publică”.