Conferinţa găzduită în Aula Ministerului Culturii a reunit nume sonore din domeniul medicinii – cardiologie, neurologie, psihiatrie și neurofiziologie, cu contribuții valoroase prin expertiză și implicarea în promovarea sănătății, mai ales pentru vârsta a treia, personalități ale mediului academic și universitar, din domeniul cercetării şi al îngrijirii vârstnicilor, reprezentanţi ai autorităților locale și centrale și ai societății civile, voluntari, parteneri din sistemul de sănătate și din sectorul privat, dar și personalități marcante ale Bisericii Ortodoxe Române.

De remarcat şi faptul că, în anul 1993, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis ca pe data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua Internațională a Familiei (IDF), o oportunitate de „a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează familiile”.

Și cum starea de bine și sănătatea psihicului sunt subiecte atât de importante și complexe în cotextul  actual, în scopul de a încuraja și susține inițiativa lăudabilă a Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, oameni de valoare morală, profesională și spirituală, națională și internațională, cu activitate şi rezultate remarcabile în domeniile lor de activitate au vorbit publicului numeros alcătuit din câteva sute de seniori, membri ai Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, medici şi medici rezidenţi, psihologi, sociologi, studenţi ai Facultăţilor de Medicină, Psihologie şi Sociologie ş.a.

Campania „Sănătatea nu are vârstă” este, în esență, o declarație de respect!

 „Pentru mine, acest eveniment nu este doar începutul unei campanii – este o continuare firească a unei misiuni în care cred cu toată convingerea: aceea de a reda demnitatea, vocea și accesul real la sănătate celor care au construit această țară – seniorii noștri. Din poziția în care mă aflu, am privilegiul – dar și responsabilitatea – de a vedea zi de zi cât de mult contează prevenția, informarea și sprijinul concret pentru persoanele vârstnice.

Și tot zi de zi, văd cât de mult mai avem de făcut. Nu putem vorbi despre o societate echitabilă fără să vorbim despre sănătate accesibilă la orice vârstă. Campania Sănătatea nu are vârstă este, în esență, o declarație de respect. Este răspunsul nostru la o realitate care cere acțiune: populația României îmbătrânește, dar sistemele trebuie să întinerească – să fie mai agile, mai aproape de oameni, mai centrate pe nevoile reale ale seniorilor.

Această campanie va merge în comunități, va aduce specialiști acolo unde accesul e limitat, va pune accent pe prevenție, depistare precoce și mai ales pe educație – pentru că îmbătrânirea sănătoasă se pregătește din timp. Doar împreună putem crea schimbarea de care este nevoie. Este un drum lung, dar astăzi facem un pas important.

Vă invit, ca şi de-acum încolo, să fim uniți în acest efort și să demonstrăm, cu fiecare acțiune, că sănătatea nu are vârstă, dar are nevoie de solidaritate. Doar împreună putem crea schimbarea de care este nevoie”, a spus Alexandra Dobre, Fondatoarea Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în deschiderea lucrărilor conferinței.

Conferința „Sănătatea nu are vârstă este un eveniment dedicat sănătății la orice etapă a vieții, care a adus în prim-plan cele mai noi perspective medicale și științifice privind îmbătrânirea activă și prevenția afecțiunilor cronice şi în care s-au aborda subiecte de discuție, foarte importante pentru prevenția în sănătate:

  • Iniţierea unui program naţional de screening şi prevenţie pentru bolile cardiovasculare
  • Digitalizarea pentru sănătatea cardiovasculară
  • Screening periodic şi educaţia despre prevenirea cancerului cu incidenţă ridicată la adulţi şi seniori
  • Promovarea vaccinurilor recomandate aduţilor şi seniorilor,vaccinarea și importanța acesteia.

La evenimenul moderat de Mihaela Bîrzilă, reputat jurnalist Antena 3 CNN au fost prezenţi în calitate de speakeri Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, Președinte Fundația Ana Aslan International, Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, Carmen Orban, Membră în Comisia de Sănătate a Senatului și Președinta Subcomisiei de Populație și Dezvoltare, Oussama Jabri, Director General MERK România, Dr. Ștefan Busnatu, Medic Primar Cardiolog și Prorector U.M.F.”Carol Davila” București, Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Conf. Dr. Aida Petca, Medic Obstretică Ginecologie, Livia Stan, Policy&Market Acces Director MSD România, Prof. Univ. Dr. Camelia Diaconu, Spitalul Clinic de Urgență București.

Cu toţii au abordat teme și subiecte foarte interesante subliniind prin experiența și probitatea lor morală şi profesională că SĂNĂTATEA NU ARE VÂRSTĂ!

Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate!

„Dacă ne educăm copiii şi nepoţii, dacă promovăm şi implementăm programe educative  în şcoli, licee şi universităţi, vom face posibilă prevenţia pentru depistarea bolilor în stadii incipiente. Bolile cronice afectează mare parte din populaţia României, iar incidenţa bolilor cardiovasculare, neurologice, diabet sau de nutriţie este îngrijorătoare. Examenele medicale periodice pot duce la depistarea bolilor în stadii incipiente, iar acestea pot fi tratate mai uşor, mai eficient şi cu costuri şi resurse minime!

Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate! În curând, într-o lună de zile, o lună și jumătate, terminăm modernizarea și dotarea a peste 2.500 de cabinete de medicină de familie în toată țara, care vor avea, de data asta, medici și posibilitatea unor investigații. Discutăm de electrocardiografe, ecografe, alte echipamente care permit un consult diferit față de cel tradițional, în care stetoscopul și tensiometrul erau singurele la dispoziția unui medic de familie.

Dar dincolo de partea aceasta de investiții, cred că lucrul cel mai important este că noi dăm permanent semnale puternice că ne interesează prevenția. Stilul de viață, activitatea fizică, modul care ne alimentăm sunt însă esențiale pentru păstrarea cât mai îndelungată a stării de sănătate și pentru încetinirea evoluției sau chiar stoparea unor afecțiuni cronice. Examenele medicale periodice pot duce la depistarea acestor boli în stadii incipiente, la tratamente mult mai ușor de realizat și mult mai puțin invalidante pentru pacient. Lucrul acesta trebuie încet, încet să intre în obișnuința noastră. Sunt încrezător că România merge pe un făgaș bun!

Susțin vaccinarea și programele de prevenție care au demonstrat de-a lungul timpului că salvează și protejează vieț, iar noi am reluat vaccinarea gratuită a persoanelor vârstnice. Solicitaţi medicului de familie vaccinarea cu ser pneumococic!”- Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Nu îmi plac cuvintele ”bătrân” şi ”bătrâneţe”!

„Gândurile noastre pot fi favorabile stării de sănătate sau pot fi nocive. Gândurile nu sunt simple formule abstracte, ci emisii de energie care ne influenteaza pozitiv sau negativ. Noi gândim pe două registre: cel conştient, care ocupa doar 10% din creierul nostru şi cel subconştient care ocupă 90% din creier. Asta ne spune că este foarte important ceea ce gândim! Subconştientul este un fel de… anticameră unde gândurile se plămădesc şi ajung în zona conştientului. Dacă aceste gânduri sunt negative, subconştientul le preia şi le materializează, acesta fiind în opinia mea echivalentul esenţei cosmice. Adică are capacitatea unei inteligenţe infinite, cu ajutorul căreia gândurile se materializează.

Creierul este cea mai complexă structură din Univers! În creierul nostru este atâta logică, inteligenţă şi înţelepciune, încât îmi este greu să cred că suntem prezenţi întâmplător în lumea asta.

Nu-mi plac cuvintele bătrân şi bătrâneţe! Pensionarea este un moment dificil din punct de vedere psihologic. Francezii, şi chiar americanii au cercetători care au vârste cuprinse între 90 şi 100 de ani. Se bazează pe cunoştinţele, experienţa şi inteligenţa unor astfel de oameni! Ar trebui să le luăm exemplul!  Pensionarea aduce cu ea şi sentimentul lipsei de utilitate, de sens, de aceea este important ca, după pensionare, să nu ne lăsăm, să ne utilizăm, să facem mişcare, să socializăm.

Corpul depinde de creier, dar şi invers. Creierul depinde foarte mult de ceea ce facem cu mâinile şi cu picioarele.

Hrana noastră ar trebui să fie 80% vegetală și 20% alcătuită din proteină animală. Nicio masă nu ar trebui să fie fără salată pentru că, hrana vie este foarte bună. Şi, nu uitaţi că cele supranumite 3 prafuri albe – zahărul, făina și sarea, sunt extrem de nocive în cantități mari. Potrivit studiilor, oamenii ar trebui să trăiască aproximativ 140 de ani dacă au o viaţă activă, se îngrijesc şi mănâncă ce trebuie!

Este bătrânețea o boală sau un dat al naturii? Dacă e o boală, se poate trata. Dacă e un dat, e inevitabilă.  Noi vorbim de pensionare ca despre un final al vieţii! Nu este finalul! Trebuie să vă reinventaţi, trebuie să fiţi activi şi să aveţi grijă de dumneavoastră. Bârfa, stigmatizarea, invidia, egoismul, răutatea, incriminareade sine ne fac rău. Cuvintele au putere. Aşa că, aveți grijă cum le folosiți.

Suntem nefericiți pentru că nu știm cine suntem, de unde venim și unde plecăm. Dacă religia nu exista trebuia să o inventăm. Avem nevoie de o intervenție supremă pentru ca noi să înțelegem de unde venim și cine suntem şi, ne place sau nu, deasupra noastră este puterea divină” – Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan.

Nimic nu este mai sustenabil şi durabil decât investiţia în sănătate!

„Consider că astfel de proiecte sunt unele de… alfabetizare în domeniul sănătății și al îmbătrânirii active. Vrem să le permitem tuturor seniorilor accesul la informaţii despre prevenţie. Atunci când vorbim despre longevitate, nu mai vorbim despre durata de viaţă, ci despre durata în care suntem sănătoşi şi activi.  Dacă educăm adultul vârstnic cu privire la diabet și a sănătății cardiovasculare şi cerebrale, permitem tratarea corectă a acestor afecțiuni, creșterea calității şi duratei vieții.

Ne-am propus să creștem cu 20% nivelul de educație în materie de sănătate în rândul al peste 300.000 de adulți vârstnici. Vrem ca aceste lucruri să crească încrederea și capacitatea pacienților de a se trata corect și de a selecta corect informația. Nimic nu este mai sustenabil şi durabil decât investiţia în sănătate. Prin educație și prevenţie, reducem durata spitalizării şi a timpilor de aşteptare la camera de gardă” – Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, Președinte Fundația Ana Aslan International.

„Susțin demersul de a ajuta populația vârstnică să fie informată şi susțin prevenția. Vă asigur de suportul meu și al companiei pe care o reprezint în această inițiativă de creștere a conștientizării și a prevenției mai ales în ceea ce priveşte bolile grave. Este important să ştim care este nivelul percepției publicului asupra prevenției, ce cunoștințe au și cât de informați sunt oamenii. Informația corectă şi completă trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni.

Creșterea economică e strâns legată și de creșterea speranței de viață! Atunci când vorbim de obstacole, ne gândim la cele financiare… Dar nu despre asta este vorba astăzi, ci despre accesul la informație, despre creșterea conștientizării şi astfel, 75% din cazurile de îmbolnăviri pot fi prevenite.” – Oussama Jabri, Director General MERK România.

„În 1970, Finlanda era ţara cu cea mai mare mortalitate cardiovasculară. În timp, ei au implementat foarte eficient partea de educaţie, de constientizare şi cea de motivaţie a oamenilor din dorinta de a avea un stil de viaţă sănătos. Şi au redus cu 80% rata de mortalitate. Deci, soluţii sunt, dacă ţinem cont de modele deja implementate, de rezultate şi de respectarea unor reguli de bază privind prevenţia.

În acest moment, România se află în zona… ultra-roşie în privinţa cazurilor de mortalitate în rândul celor care suferă de afecţiuni cardio-vasculare. Avem pacienţi de 21-25 de ani aduşi la camera de gardă cu diagnosticul infarct miocardic. Dintre pacienții cu afecţiuni cardiovasculare grave, media de vârstă a coborât la 40-50 de ani. Inamicul numărul 1 este fumatul, dar hipertensiunea arterială e și ea la fel de nocivă și riscantă, deci trebuie monitorizată atent!

Este nevoie de campanii de conştientizare şi pentru cei tineri, şi pentru vârstnici! Pentru că, într-adevăr, sănătatea nu are vârstă!  Este foarte important să conștientizăm că azi suntem aici, dar mâine putem să nu mai fim… Sau să trăim cu sechele majore care duc la drame extraordinare pentru familii.  Dacă vreți să faceți ceva bine pentru dumneavoastră și pentru cei dragi, să nu fiți o povară pentru ei și să continuați să-i vedeți, e important să vă mobilizați, să vă faceți controalele periodice și să vă informați corect.

Aveți încredere în profesioniștii pe care îi avem și căutați motivație în prezenţa celor dragi. Viața e un dar!” – Dr. Ștefan Busnatu, Medic Primar Cardiolog și Prorector U.M.F.”Carol Davila” București.

Sănătatea nu are culoare politică!

„Sunt înconjurată de medici de toate vârstele, atât acasă, cât și la serviciu şi am observat că suntem mult mai activi decât generația tânără. Dacă vrem un sistem de sănătate performant, trebuie să știm că avem nevoie de educație, de prevenție, de screening, de un sistem corect de sănătate care să trateze fiecare boală. Scopul meu este sa avem o nouă lege a sănătăţii coerentă de care avem nevoie cu toţii, pacienţi, medici, farmacişti, ONG-uri, autorităţi.

Sănătatea nu are culoare politică. Sunt aici să ascult ce propuneri aveţi şi să vă spun că avem nevoie de experienţa dumneavoastră.  În România există pachete de prevenţie. De ce nu sunt accesate? – Pentru că, înainte de prevenţie, trebuie să avem educaţie. Dacă îi învăţăm pe copii ce înseamnă sănătatea şi prevenţia, atunci adulţii de mâine vor şti să facă prevenţie.  Se fac progrese importante şi mă bucur că studenţii vor să vină în şcoli să le explice elevilor cum să trăiască sănătos, cum să mănânce sănătos, să facă sport şi să aibă un stil de viata sănătos

Religia înseamnă iubire! Numai prin iubire şi dăruire putem face ceva bun. Eu cred că totul se rezumă la bunătate şi iubire.” – Carmen Orban, Membră în Comisia de Sănătate a Senatului și Președinta Subcomisiei de Populație și Dezvoltare.

„Din păcate, prevenția are… ferestre de oportunităţi destul de strânse. Trebuie să participăm cu toții la conștiențizarea și la implementarea politicilor publice, iar familia este cel mai important loc în care se face educația în acest demers.

Am avut o pacientă de 39 de ani. Nu mai fusese la control ginecologic de la nașterea ultimului copil. I s-a descoperit un cancer de col uterin, iar după 14 luni de chin, a murit și a lăsat doi copii fără mamă. Pentru că nu a fost la control la timp. Aproape 2000 de femei mor anual în România de cancer de col uterin care este prevenibil, pentru că există vaccin împotriva HPV.

Discutați cu oamenii din jurul dumneavoastră, cu femeile şi spuneți-le că trebuie să meargă la control. Duceți vestea mai departe, puneți întrebări, informați-vă și haideți să eliminăm România de pe primul loc la mortalitatea de cancer de col uterin! Haideți să salvăm viața femeilor prin prevenție!

Trebuie să avem grijă de noi și să ne informăm corect pentru ca mai târziu să ne bucurăm împreună unii de alții, sănătoși fiind! ” – Livia Stan, Policy&Market Acces Director MSD România.

„În 2008, în România a fost inclusă vaccinarea anti-HPV în schema de vaccinare obligatorie. Vârsta de administrare gratuită a crescut la 26 de ani. Astfel, vaccinul se poate administra gratuit de la 11 la 26 de ani. Pentru femeile pana la 45 de ani se fac 3 doze, cu 50% subvenție de la stat.

47,9% dintre cei care au refuzat vaccinarea antigripală au motivat că gripa e doar o răceală, că au un sistem imunitar bun și că vor trece peste. Mulți dintre ei nu au trecut. Aici e vorba despre o lipsă de informare, educaţie şi de percepție a riscului. Cu cât sunt mai multe comorbidități, cu atât sunt mai multe riscuri. Sunt două tipuri de vaccinuri: cu concentrație crescută, care se administrează celor cu vârsta de peste 60 de ani și este vaccinul pneumococic, care se administrează gratuit la cei peste 65 de ani sau până la această vârstă celor cu boli cronice.

Mai sunt și vaccinurile meningococice, vârstnicii fiind, ca și copiii, mai expuși și vulnerabili. Programul Național mai cuprinde pe cel împotriva Hepatitei B și pe DTP – vaccin diftero-tetano-pertussis, care trebuie administrat la 10 ani. În medicul de familie mereu veți avea un suport de natură medicală, dar și empatie. Asta se traduce, de multe ori, prin sfaturi valoroase, venite la timp!” – Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie.

„Domnul Profesor Dulcan a spus că creierul este Regele corpului, iar eu aș completa că inima este Regina. Longevitatea nu înseamna să trăim cât mai mulți ani, ci să trăim cât mai mult, având o viață activă și sănătoasă. România este campioană a mortalităţii datorate bolilor cardiovasculare care ar putea fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos.

Moștenirea genetică nu poate fi modificată, dar putem anula factorii care conduc la aceste afecţiuni: fumatul, colesterolul, sedentarismul, hipertensiunea arterială și nutriţia” – Prof. Univ. Dr. Camelia Diaconu, Spitalul Clinic de Urgență București.

„Vă rog să stați de vorbă cu cei dragi despre controale, despre vaccinare, despre Testul Babeș-Papanicolau! Cancerul de col uterin este provocat de o infecție cu o tulpină de virus HPV împotriva căruia există vaccin! Acesta se află pe piață din anul 2005, deci de exact 20 de ani! Şi România este şi acum pe primul loc în ceea ce priveşte rata de îmbolnăvire şi mortalitatea! În Marea Britanie pentru toate fetele născute începând cu anul 1995, cancerul de col uterin nu mai există.

La noi sunt fete foarte tinere care află că suferă de cancer netratabil sau care rămân fără uter și ovare. Aceste femei pot fi fiicele și nepoatele dumneavoastră! Cancerul de col nu se manifestă şi ne dă de veste atunci când este prea târziu. Din păcate, dăm prea multă importanță carierei, familiei, decidem să facem copii mai târziu, după 35 de ani și neglijăm controalele la medic. Sunt multe paciente care vin la noi atunci când nu avem nimic de făcut, decât să le ameliorăm suferința; pe majoritatea le auzim spunând: Nu am mai fost de 30 de ani la ginecolog!

Noi, medicii, trebuie să fim mai hotărâți în a le explica pacienţilor cât de importantă sunt prevenţia, informaţia şi vaccinarea! Şi este datoria dumneavoastră să duceţi aces mesaj mai departe!” – Conf. Dr. Aida Petca, Medic Obstretică Ginecologie.

Mulțumim partenerilor din sistemul de sănătate şi din sectorul privat care ne sunt alături în acest demers – MERCK România, MSD România și Terapia SA, Pharmaceris şi  din administrația publică, de data aceasta Ministerului Culturii și doamnei Ministru, Natalia Intontero, pentru găzduirea evenimentului.

Mulțumim pentru atenția acordată acestui eveniment.

 

Biroul de Presă

Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

Email: imbatranire.activa@gmail.com

oanageorgescu2017@gmail.com

https://institutulpentruimbatranireactiva.ro/

https://www.facebook.com/AsociatiaInstitutulRomanPentruImbatranireActiva