Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a adoptat o poziţie dură faţă de vecinii din Marea Britanie. Într-un interviu publicat sâmbătă în The Guardian, liderul de la Palatul Élysée pare să dea un ultimatum autorităţilor de la Londra. Britanicii trebuie să aleagă alături de cine vrea să stea.

Ce politică doreşte să aleagă? Trebuie să aleagă un model

Interviul a fost acordat cu o zi înainte de către preşedintele francez. El a vorbit cu zece corespondenţi au unor publicaţii străine, iar unul din subiecte a fost şi situaţia Regatului Unit. Marea Britanie trebuie să aleagă ce rol doreşte să joace de acum pe scena mondială, pentru că nu le poate juca pe toate, susţine Macron.

“Ce politică doreşte (Marea Britanie – n.red.) să aleagă? Ea nu poate fi cel mai bun aliat al Statelor Unite, cel mai bun aliat al Uniunii Europene şi noul Singapore (…). Aşadar, trebuie să aleagă un model.

Dorinţa mea este să avem relaţii paşnice, constructive, pentru că eu cred foarte profund că avem un destin legat, că intelectualii noştri sunt legaţi, că gândim împreună lumea cu diferenţele noastre, dar că cercetătorii noştri au un destin legat şi că industriaşii noştri lucrează împreună”, a declarat Emmanuel Macron.

“Am impresia că liderii țării le-au vândut toate aceste modele oamenilor. Dacă se decid să aleagă politica transatlantică, atunci noi (UE – n.red) avem nevoie de clarificări, pentru că vor exista divergențe asupra regulilor și accesului la piețe. Dacă se decid să fie noul Singapore, cum au sugerat odată… ei bine, atunci nu știu. Nu eu decid, dar mie îmi plac relațiile bune, de pace”, a mai spus Macron.

Conceput de noul Singapore se referă la faptul că Marea Britanie ar putea deveni o zonă cu taxe mici şi o economie cu reguli relaxate, care să concureze cu cea a Uniunii Europene.

“Cred în suveranitatea continentală, cred în state naţiuni, nu cred în neonaţionalism”, a mai afirmat preşedintele Franţei.

Macron: Brexitul, o greşeală bazată pe minciuni

Emmanuel Macron a mai transmis că Brexitul a fost o eroare pornită de la o serie de minciuni, iar acum totul este îngreunat de ieşirea Marii Britanii din UE. Totuşi, britanicii, francezii şi ceilalţi europeni împărtăşesc în continuare un destin comun, iar esenţa acestui destin trebuie regăsită.

Brexitul a fost “o eroare” votată “pe baza multor minciuni (…) Cu toate acestea, acest lucru va face multe lucruri mult mai dificile în multe subiecte”, afirmă Macron. El mai vorbeşte despre “un destin legat, pentru că istoria şi geografia nu se schimbă. Aşadar, nu cred deloc că britanicii pot avea alt destin”.

Liderul francez speră la “o ambiţie comună şi regăsirea esenţei unui destin comun. (…) Sper ca Boris Johnson şi cei care-l însoţesc să se afle pe această cale şi cred profund că poporul britanic se află pe această cale”.

Macron a mai comentat şi pe tema tensiunilor dintre poporul britanic şi cel francez.

“Ori de câte ori apare o problemă cu UE, britanicii adoră să-i deteste pe francezi – și pe mine – și atunci spun că noi suntem de vină. Am acceptat acest rol. Uneori, când apar tensiuni, întreb ‘De ce eu?’, asta făcându-mă probabil să par mai important decât sunt”, a declarat Macron, vizibil amuzat.