Regatul Unit, îngrijoratul de restricțiile impuse de UE.Un purtător de cuvânt al Downing Street transmite că ministrul britanic însărcinat cu coordonarea acţiunii guvernamentale, Michael Gove, i-a făcut cunoscută vicepreşedintelui Comisiei Europene Maros Sefcovic „preocuparea Regatului Unit în legătură cu absenţa unei notificări din partea UE referitoare la măsurile în legătură cu protocolul nord-irlandez”, conform afp.com

„El a indicat că Regatul Unit va considera cu multă atenţie următorii paşi”, a transmis un purtător de cuvânt, arată sursa menționată.

Regatul Unit, îngrijoratul de restricțiile impuse de UE

Confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, UE a adoptat un mecanism pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse în interior şi a interzice exporturile „nelegitime”.

Un text adoptat vineri de europeni prevede să se considere Irlanda de Nord ca teritoriu de export în ce priveşte vaccinurile.

Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitul, menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră a UE, şi această provincie britanică.

Dar UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea acestuia „provoacă serioase dificultăţi economice, sociale sau de mediu”.

La Dublin, un purtător de cuvânt al premierului irlandez Micheal Martin a indicat că acesta „discută cu Ursula von der Leyen pentru a-i face cunoscută îngrijorarea legată de acest subiect”, potrivit canalului RTE.

„Lucrăm cu Comisia Europeană pentru a încerca să rezolvăm această problemă şi să protejăm integritatea şi funcţionarea protocolului nord-irlandez”, a precizat pe Twitter şeful diplomaţiei de la Dublin, Simon Coveney.

Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, s-a referit într-un comunicat la „un act ostil incredibil”. „Cu prima ocazie, UE a stabilit o frontieră dură între Irlanda de Nord si Republica Irlanda privind lanţul de aprovizionare cu vaccinul împotriva coronavirusului”, a adăugat ea, cerând premierului britanic Boris Johnson să intervină.

La rândul său, liderul Partidului Social-Democrat nord-irlandez (naţionalist), Colum Eastwood, a declarat că este o „eroare gravă şi disproporţionată” din partea UE.

Sursă foto: INQUAM Photos, Melinda Nagy