Marți seara, Emmanuel Macron a fost în toate titlurile presei. Într-un interviu acordat pentru „Le Parisien”, președintele Republicii franceze a explicat că dorește „să-i enerveze pe nevaccinați până la capăt”. O frază care a făcut să curgă multă cerneală în ultimele zile.

În anumite media franceze, se subliniază jocul periculos făcut de Emmanuel Macron. În editorialul său de joi, „Le Figaro” vorbește de „Slăbiciune democratică”. Comparând această strategie cu cea a unuia ca Donald Trump.

„În 2022, Emmanuel Macron vrea pentru Franța un scenariu american?”, începe editorialistul Vincent Trémolet de Villers. „Emmanuel Macron nu numai că își scutește guvernul de toate lipsurile sale (lipsa unei adevărate politici pentru spitale, birocrație sanitară ezitantă, incapacitate de a impune vaccinul persoanelor cu risc), el se instalează, voluntar, în speranța de a obține un folos politic, nesănătosul ‘ei și noi’ care i se reproșează populismului„.

Jurnalistul regretă de asemenea faptul că șeful statului optează pentru o „punere la index publică și umilitoare a unei categorii de francezi care nu încalcă nicio lege”, scrie LaLibre.be.

Macron, populist?

„Libération” a ales un joc de cuvinte pentru a prezenta această polemică: „Populist pentru vaccinare totală” acuză pe prima pagină ziarul de stânga cu o fotografie dinamică a președintelui pe fond bleumarin. Dov Alfon, editorialistul cotidianului, subliniază și o trumpizare a strategiei sale.

„Prefăcându-se că-și prezintă strategia sanitară, și-a dezvăluit esențialmente strategia electorală, care va fi de „a împroșca cu noroi peste tot, așa cum recomanda (…) Steve Bannon (fost apropiat al lui Donald Trump – n. red.)”.

În opinia jurnalistului, Emmanuel Macron și-a ales clar adversarul din al doilea tur. „Renunțare la haina de președinte, la măreția funcției, la rațiune, la dezbaterile de idei: preferând clar un al doilea tur împotriva lui Eric Zemmour, președintele Republicii adoptă limbajul lui și retorica lui”, afirmă el. Şi concluzionează: „Poți fi vaccinat și iresponsabil, Emmanuel Macron tocmai a demonstrat-o”.

Ziarul „Le Monde” a ales să titreze: „Macron alege divizarea”, explică cotidianul pe prima pagină. „Războiul este deci declarat. De aproape doi ani deja, împotriva Covid-19, care otrăvește și rănește Franța ca și lumea întreagă. Dar și, de câteva săptămâni, împotriva câtorva milioane de cetățeni care refuză în continuare să se vaccineze.

Cu riscul de a asmuți francezii unii împotriva altora, Emmanuel Macron își asumă de acum deschis, într-un interviu pentru „Le Parisien” postat online marți, 4 ianuarie, că duce o bătălie fără milă contra nevaccinaților”, scriu confrații noștri.

„Un președinte în precampanie”

Alte media i-au reproșat de asemenea lui Emmanuel Macron că se lansează deja în campanie, când are un mandat de respectat. „Încă o dată, dificila gestionare a crizei sanitare este ostatica calculelor unui președinte în precampanie”, oftează Laurent Mouloud în coloanele ziarului „L’Humanité”. Președintele „ar face mai bine să se apuce cu aceeași râvnă să favorizeze accesul” la vaccinuri, adaugă el.

„Circa 4 miliarde de nevaccinați așteaptă în continuare ca multinaționalele farmaceutice să accepte o suspendare a brevetelor. Suspendare a brevetelor pe care Emmanuel Macron nu s-a ‘enervat’ niciodată s-o ceară”.

O părere care își găsește ecoul în „Le Courrier Picard”. „El a ales să iasă din rolul său și să adopte o atitudine de candidat, fără să se declare candidat, dar lăsând să se înțeleagă”, explică Bertrand Meinnel. Presa regională consideră că este un derapaj complet controlat. „Cum să-ți imaginezi o gafă într-un interviu recitit de Palatul Elysée? Imposibil”, remarcă un articol din „Midi Libre”.