Decizie radicală în Italia! Autorităţile au trimis o undă de şoc în rândul sportivilor şi fanilor acestora.

Sportivii din Italia care nu s-au vaccinat nu vor mai putea evolua!

Începând din noul an, sportivii care nu sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 nu vor mai putea să joace în acest sezon.

Subsecretarul italian pentru Sănătate, Andrea Costa, afirmă că sportivii care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului nu vor mai putea să participe la competiţii în acest sezon, decizie ce va afecta în mod special fotbalul, scrie site-ul Football Italia, citat de Agerpres.

“Sportivii nevaccinaţi nu vor avea voie să mai joace în acest sezon. (…) Pandemia este într-o evoluţie dinamică şi nu ne putem permite să irosim toate sacrificiile pe care le-am făcut în ultimii doi ani.

Am făcut o delimitare clară cu acest decret între cei care sunt vaccinaţi şi cei care nu vor să o facă. Să nu uităm că opt din 10 paturi de la terapie intensivă sunt ocupate de cei nevaccinati”, a declarat Andrea Costa.

Restricţii dure, după explozia numărului de cazuri: “E nevoie să facem sacrificii împreună”

Din fericire pentru fanii fotbalului din peninsulă, aproape 98% jucătorii echipelor din Serie A sunt vaccinaţi.

Începând cu 2 ianuarie, gradul de ocupare a stadioanelor va fi redus la 50%, măştile vor fi obligatorii şi vor avea acces în arene doar cei vaccinaţi sau trecuţi recent prin boală. Toate restricţiile vin în urma valului puternic de infectări cu coronavirus din Italia. Spre exemplu, joi, 20 decembrie, Italia a bătut recordul şi a înregistrat 126.888 de cazuri noi de infectare cu COVID în ultimele 24 de ore.

“Sper că pe stadioane va creşte simţul responsabilităţii, pentru că am văzut recent prea mulţi suporteri fără măşti. E nevoie să facem sacrificii împreună. Alte ţări au luat măsuri mai dure, şi-au închis stadioanele, însă noi credem că reducerea gradului de ocupare la 50% va fi o măsură suficientă, atât timp cât regulile sunt respectate”, a mai transmis subsecretarul italian pentru Sănătate.

Scandal la nivel european din cauza deciziei Italiei?! Multe competiţii de top ar putea fi afectate

Decizia Guvernului ar putea afecta şi mai multe competiţii fotbalistice importante de la nivel european, precum Liga Campionilor, Europa League, Europa Conference League, dar şi play-off-urile pentru Cupa Mondială, din martie 2022.

La acest moment, nu este clar dacă adversarele echipelor italiene vor putea să joace pe teritoriul Italiei fără un certificat care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală. Există chiar riscul unor incidente de natură diplomatică, mai scrie Football Italia, având în vedere că rata de vaccinare a fotbaliştilor din alte campionate importante europene este mai mică decât cea din Italia.